Morgon tillsammans

Vi åkte skidor igår kväll, så sent att lamporna tänts i backen men du ville bara inte sluta. Fastän benen knappt bar längre. Jag tänkte att du kanske skulle sova jättelänge imorgon bitti nu. Det gör du inte. Du vaknar och vill sova med huvudet på min rumpa. Eller fötterna på mina axlar. Efter att du kommit in till oss. Jag ger upp. Vi ser på Trotro – en fransk tecknad åsna. Jag låtsas att Jean-Francois – din älsklingshund vill dricka upp mitt kaffe och du grälar på honom. Vi tar med oss pappersinsamlingen och sopsorterar på väg till förskolan. Där inne på gården öser fröknarna bort vatten ur den stora pölen som blivit farligt djup av smältvattnet. Du tittar längtasfullt på stänkande gummistövlar och väntar på din tur. Du är klädd i galon från topp till tå. Till och med vantarna. Ibland kan man tro att det där med att hoppa i vattenpölar är något som går över. Jag är själv inte så himla road. Men min mormor. Hon kunde inte passera en pöl på en lerig väg utan att med sina långa trubbiga läderstövlar gröpa fram ett litet dike så att vattnet kunde ledas undan. Med ursäkten att det är bra om vattnet rinner bort från vägen. När jag var barn hade jag en mormor som ville stanna längre i pölarna än jag. Du är så lik henne när du sover brukar jag säga. Men inte bara då tror jag. Ville bara att du ska veta. Att det är ok att gilla sådant när man är vuxen också. Jag vet att din bästis mamma hoppar i pölar när hon är ensam och hon tror att ingen ser. Så det så.

För allt måste inte vara på ett visst sätt. Jag träffar en vän. Han säger att jag lärt honom att våga bli den han borde varit. Att våga säga ja till saker. The yes man! Som filmen, skrattar jag. Men han menar det verkligen. Jag tänker efteråt att han lärt mig att allt inte måste vara så himla perfekt eller förutbestämt. Det finns andra vägar att ta. Andra saker att prova. Andra sätt att vara och göra. Att man ska våga välja det man vill även om ingen annan gör det och även om det verkar svårt.

Man måste inte borsta håret innan man går till jobbet. Man måste inte städa på fredagar. Man måste inte bli jurist. Man måste inte äta vid köksbordet. Man måste inte ha samma kostym som alla andra för att passa in. Man kan ha mössa istället. Man kan städa en lördagkväll. Man kan bli målare eller författare. Man kan bygga en koja ute eller i soffan inne och äta där. Man kan ha en knallröd spräcklig tröja och ändå göra sitt jobb bra.

3 reaktion på “Morgon tillsammans

  1. ”Att man ska våga välja det man vill även om ingen annan gör det och även om det verkar svårt” Tack snälla för påminnelsen!

    P.s Jag älskar också att plaska i vattenpölar! :-)

  2. Hej!

    Detta inlägg var något av det bästa jag läst. Så enkelt, men ack så svårt. Nej, man måste inte. Men det kräver stort mod att ställa sig lite vid sidan av och göra som man vill. Det är det bästa vi kan lära våra barn, jag tror verkligen det. Och du beskrev det så vackert. Är övertygad om att du redan nu hunnit märka med din dotter med all den klokhet du bär med dig. Hon fick och får det av dig, och senare – i den miljö du skapat, i den anda du satt. Bara genom att du är just Du.

    Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>