Fanny

Vi känner inte varandra. Vi kommer aldrig att träffas. Inte här i alla fall. Du berövades allt ditt liksom jag nu berövas allt mitt. Av cancern. Någon jag känner har länkat en video med bilder av dig och en sång. Tillägnan heter den. Jag vet ju vad som hänt. Att jag kanske inte borde titta. Men jag tittar och lyssnar. Det är bilder på dig. På en scen, i en soffa, med väninnor, med vänner. Blommiga klänningar. Rött läppstift. Du som barn med en prickigkorvmacka. Du ler. På alla bilder strålar du. Det är svårt att förstå att du som ser så levande ut inte längre är här. Jag hör min hjärna mumla den idiotiska fras jag så ofta möter: men du som är så ung och stark det är klart att du klarar det här. Men det gjorde du inte. Inte du heller.

Ditt leende tränger igenom mina tårar. Jag tänker att om jag tittar på hela filmen så är det som att du lever lite mer. Att jag ser dig. Jag som inte träffat dig. Att vågorna bär dig till min strand. Det du varit finns en stund till. Hos mig. Du spelar roll. Fortfarande.

Ditt leende är med mig hela dagen.

Jag ska köpa prickig korv till Snorpan idag. Det tycker hon nog om.

6 reaktion på “Fanny

 1. Jag går in här flera gånger om dagen och hoppas att du skrivit något. Jag blir glad när jag ser att du skrivit ett nytt inlägg. Jag liksom suger in varje ord, som en svamp, läser igen sedan, långsammare. Känner efter och reflekterar. Det hisnar i kroppen. Samtidigt som jag alltså blir glad blir jag också så fullständigt bedrövad. Knockad. För hur vackert du än skriver så är det du skriver om ohyggligt. Och jag blir så berörd. Kanske mest pga vetskapen att det lika gärna kunde ha varit jag.

  Jag har förlorat många i min närhet genom åren. Flera av dem i kampen mot cancerjäveln. Idag föreställer jag mig mina förlorade som en armé. Min armé. De finns precis bakom mig. Med sin samlade kunskap, sin godhet, sin styrka, sin känsla för rätt och fel. Som någon form av osynlig trygghet precis bakom mig. Jag kan nästan känna dem stå där bakom min rygg. Förnimma dofterna av dem. Lilla starka Farmor. Roliga, genomgoda Farfar. Urkraften Mormor. Mostrarna. Tanterna. Farbröderna. Hunden. Och då är de nästan, nästan levande igen. På något sätt. Det de varit finns ännu. De spelar roll. Fortfarande.

  Idag skiner solen. Himlen är klar och blå. Jag hoppas, hoppas att du och Snorpan och din man får en fin helg!

 2. Hej

  Jag är en väldigt vanlig mamma, visst yogalärare och med lite dragning till det alternativa men ändå:) Jag vill inte komma med massa tips om vad du ska göra. Jag vill bara säga att om du har lust så läs Zarah Öbergs senaste inlägg på http://www.zarahssida.se om du vill om du får en stund över. Tycker du skriver underbart!

  Kram

 3. Min pappa gick bort i cancer när jag var ett litet barn, och han spelar roll varje dag, än idag. Mormor likaså, kusinen likaså.
  Jag önskar så att min pappa hade kunnat ge mig det du förbereder för din Snorpa – hälsningar, presenter, all den samlade kärlek som finns i din blogg. Jag tyckte även väldigt mycket om Annies kommentar ovanför – jag har också en armé runt omkring mig. Min pappa, min mormor, min starka, modiga kusin…

 4. Hej kära du…. Ville bara säga att jag har följt din blogg ett tag. Du finns ofta i mina tankar. Du och lilla snorpan…. Jag kan inte ens föreställa mig vad du och din familj går igenom just nu. Jag sänder dig all min kärlek och omtanke…kanske kan det lindra smärtan något, om så bara för en liten stund.
  Stor kram från lilla mig /Anna

 5. Du beskriver så vackert!
  du får mig leva i nuet. Du får mig minnas livet när vi var mindre. Mina vinröda mjukisbyxor som du påminde mig om. Har tänkt mycket på dom ;) Och när jag steker pannkakor använder jag idealmjöl, för det gör väl din mamma o hennes pannakakor på torsdagarna var ju så goda.
  Du får mig att vilja dokumentera o skapa minneslådor till mina tre fina. Du hjälpte mig att få en trea i engelska, tack. Utan den hade jag inte kommit ur på min utbildning på universitetet. Massa kärlek till dig. Love you!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>