Trots

Vi bråkar och skriker.

Nej du får inte hoppa och skrika med skor på inne såhär tidigt på morgonen.

Jo vi måste borsta det långa toviga håret idag annars blir det ännu värre imorgon.

Nej du måste ha skor på dig när vi går ut. Det är -14 grader.

Nej vi kan inte cykla till förskolan. Det är för mycket snö.

Du ligger på golvet och sprattlar och skriker. Jag sätter på skorna lite omilt.

Mer skrik om cykeln. Om skorna. Om strumporna. Om vantarna.

Jag sätter mig framför dig och säger att jag inte orkar mer. Att jag blir jätteledsen och arg när vi bråkar såhär. Med darrig röst. Att det inte är något roligt att gå till förskolan med dig när det är såhär. Vi tittar på varandra. Jag säger igen att nu måste det sluta. Du blir tyst. Vi tar med oss pulkan och går ut. Vi småpratar på vägen. Skojar. Skrattar.

Inne på förskolan klär jag av dig allt igen. Försiktigt. Du lyfter på ena benet och säger tack när jag plockar av skon. Ser en annan förälder och undrar om hen förstår att vi inte är såhär rara mot varandra när vi är ensamma. Vi skärper oss nu. För att någon tittar? För att det är jobbigt att bråka? Jag frågar om du vill ha Pippitröjan på inne också och du säger ja. Vi kramas. Du pussar mig. Gör slängpussar på andra sidan glaset när jag går. Det är bra att umgås inför andra ibland. Man tvingas fundera över hur man gör.

9 reaktion på “Trots

 1. Precis så här med!

  ‘Vi har en bråkmorgon, mamma, men nu är vi kompisar igen’, sa min 2,5-åring i hallen på förskolan igår samtidigt som jag fick en snorig puss på munnen. Jag skulle lämna och hans pappa skulle hämta och mitt hjärta skulle inte sova hemma hos mig den natten utan på andra sidan stan dit det är hundratals mil av kyla och utan kommunikation, och jag var så tacksam att vi skildes som kompisar för avståndet blir lättare att hantera då.

  Kram från en trogen bloggläsare som läser allt du skriver.

 2. Det känns som att det är jag själv som skrivit detta, varenda bokstav…….När jag haft en sån drabbning med min 6 åring så är det v ä l d i g t svårt att se någon mening med det även om jag vet att även detta gör barnet redo för livet…..Puh !!

 3. Nylig konversation mellan mig och min dotter efter ett hyperbråk som iiiingen annan förälder behöver vara med om *ironisk*:
  Jag: Vi måste sluta vara såhär osams hela tiden
  Dotter: Om du bara slutar säga åt mig vad jag ska göra hela tiden så skulle vi inte behöva bli osams hela tiden.
  (Sedan lägger hon till att anledningen till att hon är så smart är för att hon är så duktig på att äta fisk)

 4. Känns väldigt bekant. Denna trost, ett ont måste, som man bara på något sätt måste ta sig igenom, vissa dagar fungerar så mycket bättre än andra. Gränser testas hela tiden.
  Känner igen mig i ditt agerande, det är inte lätt alla gånger. Men det blir väl bättre med tiden.
  Styrkekramar

  • Nog känner vi väl alla igen oss i det här. Men din sista mening Jenny. I den här bloggen… Här finns ju inte tiden som för oss andra! Gråtklump i halsen när jag tänker på det!

 5. Även här en mamma som känner igen sig!
  Vi hade en fruktansvärd bråkmorgon för en vecka sen. Jag gick mycket arg och ledsen till dagis med en 2,5 åring skrikande i famnen och en 4,5 åring vrålande i handen. När vi kom fram till förskolan så bad jag mina älskade om förlåt. 4,5 åringen tittar då på mig med stora ögon med en glimt i. Mamma du kan verkligen förvandlas till häxan surtant ibland när vi inte lyssnar på dig! Tack för att du är du igen!

  Mitt hjärta har gjort ont sen dess, jag vill inte vara häxan surtant! Försöker tänka och räkna för mig själv istället….

  Hon är klok min lilla tös!

 6. ”Är du arg när vi är i hallen, mamma? Blir du glad när vi är där ute?” sa Ivar till mig härom morgonen när vi skulle gå ut. Och ja, precis så är det :)
  Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>