Bad

Värmen från badet igår sitter kvar i kroppen idag. Ditt skratt. Pirret i magen i vattenrutchkanan. Pannkakorna. Vi är där med Isabella och Zack och deras mamma och pappa. Isabella är 6.5 år. Zack ett år äldre än du. Isabella är stenhård. Åker den långa branta vattenrutchkanan själv. Ställer sig helt fear less i kön med en massa vuxna för att köra den uppblåsbara hinderbanan i den djupa bassängen där inte ens jag bottnar. Hon har rutiga surfarshorts och glider runt på en grön frigolitmatta. Jag och mamman brukade vara i simhallen här fastän i en helt annan hall. En sån med gula och oranga spånplattor som absorberade ljudet i taket. Och tavlor av han halvkända konstnären Olle någonting. Med en uppblåsbar bläckfisk fastspänd i mitten. Jag tror att vi ibland vågade oss fram och klängde oss fast i en arm. Jag lärde mig dyka från kanten när jag var över 20 år så det var knappast vi som kravlade oss upp på huvudet och slängde oss ned i djupet med ett plask. Fast jag minns att mamman kunde göra en flick flack ner i vattnet och hon impar idag med en bakåtkullerbytta som jag inte ens kan titta på utan att få vatten i öronen. 

Isabella frågar om du vill åka kanan. Du tittar upp på dom långa vindlande svängarna och trapporna som leder upp till starten. Ruskar på huvudet och säger ”nej tack”. Jag vet att du skulle gilla det och frågar igen om du inte vill. Nej. Jag fattar beslutet att utmana dig lite grand. Jag vet ju att du gillar att hamna under vatten, stänka och skratt så vi följer med hela familjen uppför trapporna. Jag noterar att min höjdskräck sitter i och känner knogarna vitna runt trappräcket. Mamman far iväg nedför. Du sätter dig i mitt knä och jag håller armarna runt dig så att du ska känna dig trygg. Försöker göra mig stor och stadig. Andas lungt. Grön lampa och swich så är vi iväg. Det går vansinnigt snabbt i början och jag tjuter ofrivilligt till när det ilar i magen som i en berg-och-dalbana. Jag ser till att lägga till ett glatt tjihoooo på slutet så du inte ska bli skrämd. Jag känner hur stilla du sitter. Spanar ner på ditt ansikte och frågar om det går bra. Vi far ner i vattnet som bromsar upp oss och det skvätter en massa. Du skriker och skrattar försiktigt och när pappan och Zack kommer farande efter oss och hamnar under vattnet i en våg törs du skratta mer. Åka mer sen, säger du.

Isabella vill gå till den stora djupa bassängen igen. Vi andra vill stanna i den lilla varma med pingviner och sjögurkor. Hon har förstått vikten av allianser och frågar om du vill gå till den stora? Jaaaa! Den stora bassängen säger du. Vi andra ger upp och följer med. Därinne hissar pappan upp Zack på en hand över sitt huvud. Zack skriker i panik och förtjusning, vågar lite mer nästa gång. Isabella kommer på att hon blir trött av simmandet, ser för ett ögonblick lite förskräckt ut och med nästippen över ytan greppar hon min andra arm och vi simmar alla tre till trappan. Du och jag ger oss ut på det djupa utan att jag märker det. Det är tungt att simma med dig på ena armen när man inte bottnar. Jag hinner tänka att jag är svagare nu. Att jag kanske inte orkar det här. Slappnar av i kroppen och låter oss flyta upp till ytan helt. Sparkar med benen och puttar upp dig på ryggen istället och vi simmar mot det grunda. Simma är min bästa sport säger Isabella. Du vill hoppa från kanten ner i banan för motionssim. Själv. Mamma inte hålla i. Mamman köper varsin banan efteråt. Isabella säger att hon vill ha en annan frukt. Du lyssnar. En annan frukt, säger du och håller upp bananen mot mig för att få byta. Om du fortsätter att välja dina förebilder så klokt som nu är jag inte orolig alls.

På kvällen syr jag gardiner hos mormor och morfar. Det är första gången jag syr gardiner. Du somnar i ett ärvt Pippinattlinne från Isabella som du kommer att vägra att ta av dig imorgon bitti.

 

En reaktion på “Bad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>