Alternativ jul

Det är två dagar före julafton. Hemmet ser delvis ut som ett bombnedslag. Köttbullarna är inte rullade, bara tre av sju sorters kakor bakade och ingen sill inhandlad. Tvättberget får Kebnekaisemassivet att se ut som Hammarbybacken. Du sover. Jag och Abba jobbar. Böjda över datorn framför fönstret skriver, bläddrar och funderar vi. Tills klockan är nästan tolv på natten. Vi bättrar på diskberget med tillbehören från en crème brulé tillagning men i övrigt tittar vi inte upp från skärmen. Min hjärna fnissar av hur skönt det är att vara helt uppslukad av något annat än cancern. Att bara vara mitt vanliga jag. Vi blir inte klara men det har blivit bättre. Jag är nästan glad att det inte blev klart. Nu får en av mellandagarna också bli såhär. Vår egna värld.

När hon går vill jag lägga mig på hallmattan som är våt av snömodd från dagens pulkatur och bara smälta ner i gruset jag med. Det är så orättvist. Varför får jag inte fortsätta såhär? Jag vill ha Abba kvar. Jag har ju, precis som jag hittat din pappa, hittat Henne. Den bästa kollegan. Hon som är min perfekta motpart. Hon är en massa andra saker också, det vet du ju. Hon är bland annat din pysselguru och hon som leker hund på golvet när tråkiga mammor diskar. Du blir jättebesviken när du hör att jag ska gå till jobbet och träffa Abba utan dig. Men idag har vi haft henne hemma. Jag ville att det alltid skulle få vara så. Fan.

18 reaktion på “Alternativ jul

 1. Jag är mållös inför ditt fantastiska sätt att tackla detta, att du trots allt inte kapitulerar helt utan tar dig upp och är här och nu. All kärlek till dig och de dina!

 2. Ville bara titta in och önska dig en God Jul. Du finns i mina tankar idag. Hoppas att du får en underbar dag fylld med skratt, kärlek, värme och Snorpan pussar. Att din pappa får vara den bästa tomten och lämnar Snorpan med öppen mun. Att du somnar med ett leende fylld av en underbar känsla i armarna på din älskade. Att du lyckas vara här och nu. Skit i det andra en stund. Kram

 3. Du skriver fantastiskt. Du får mig att inse det vackra i livet, att ta tillvara på alla små stunder med min lilla snorpa. Livet är så skört, och därmed också så jävla orättvist.

  Ville bara tacka för att du skriver, och god jul.

 4. Vad fin du är, Snorpans mamma! Jag hoppas ni har en härlig jul! Att du kan njuta, här och nu, utan tankar på sen! Jag önskar dig, Snorpan och alla era kära så mycket gott!

  <3

 5. God Jul till hela snorpans familj!
  Jag hoppas att nu fick en fin dag tillsammans igår, även om allt kanske inte är färdigt i hemmet eller om maten eller kakorna inte blivit gjorda. ( de finns ju färdiga att köpa! :) ) huvudsaken är att man hinner njuta och inte stressar runt som en skållad mandel för att hinna vara hos alla och göra alla nöjda…! Gör snorpan Nöjd, då är de som det ska. Barn struntar i gamla traditioner bara de får träffa tomten en liten stund och mysa med sina föräldrar…
  I fredags så fick jag besked om att jag till största sannolikhet har cancer. De tömde en lymfkörtel i armhålan i början på veckan… Så där sitter förmodligen en dottertumör/metastas… Läkaren tyckte att jag inte skulle tänka på detta utan fira jul som vanligt. Lätt?!
  Jag fick även svar att de inte sitter någon primärtumör i buken och att livmoderhalstappen inte såg ut som den skulle…men svaret från de har inte kommit än. Funderar på om de betyder spridd livmoderhalscancer?
  Hmm…ja, visst. Julen har varit fin, lite som att jag har uppskattat allt lite extra. Konstigt att de blir så vid svåra besked. Men med det här långa inlägget undrar jag om du önskar ha lite kontakt med mig? Jag har make, dotter som fyller 5år i mars. Så våra situationer påminner om varandra på sätt och vis…
  Min mail är karinirak@hotmail.com
  ❤ Karin

 6. Hej. Hoppas att ni haft en riktigt fin jul. Jag vet att du har gjort allt, för att lilla Snorpan, skulle få sin allra bästaste jul. Ha det gott. Tänker på er. Kramar

 7. Hoppas du har haft en trevlig julafton! :)
  Jag blir glad av att gå in på din blogg då jag själv har insjuknat och jag känner mig alltid lite bättre av att läsa om någon annans liv med cancer!
  Jag var inne och kollade runt på Youtube idag och hittade, till min fasa, Shimo (bloggerskan) som lagt upp en video med namnet ”CANCER IS GOOD” där hon enligt henne ”peppar” dom med cancer och förlöjligar oss och säger att det är vårat fel att vi blivit sjuka osv, helt sjukt! Här är länken: http://shimoangel.blogg.se/2012/december/cancer-ar-bra.html#comment
  Hon säger i videon att hon tycker att alla tittare som känner någon med cancer ska visa denne denna video, så vi kan väl göra det och se vad alla tycker och sen visa henne det så hon kanske fattar att det hon gjort inte är okej!!
  //Arg cancersjuk ungdom

  • Titta inte, då får hon uppmärksamhet och det är det sista hon ska ha. Dum drama Queen, hoppas inte någon närstående till henne får cancer för då kommer denna unga flicka få ångest för livet.
   Jag beklagar ditt öde men är helt säker på att din dotter kommer att bli en underbar tjej kan inte bli annat med en sån mamma. Du är bra på att beskriva dina känslor och får mig och säkert flera andra att tänka till lite extra.
   Hoppas du får en lång och smärtfri tid med din familj. Kram p

 8. Hej!

  Jag känner inte dig, men har snubblat in på din sida av en slump i går kväll. Nu har jag läst din text från början till slut och trots att jag inte vet riktigt vad jag ska skriva så vill jag sända en liten hälsning till dig, och din familj, och till er lilla fina Snorpan.

  Brevet du lämnar vidare till din dotter är så oerhört fint. Så varmt och klokt och vackert. Snorpan har tur som har -och alltid kommer ha -en så fin och klok mamma. En författar-mamma som lyckas skapa den mest knivskarpa poesi i sitt brev. Jag är säker på att tonårings-Snorpan kommer vara mycket stolt över sin mamma, som skriver så fint och har gjort så mycket, rest, forskat, hälsat på Thåström, fjällvandrat. Så många coola grejer. Varit så levande.

  Jag är också övertygad om att den omsorg ni ger henne nu i era förberedelser (presenter för födelsedagar mm) kommer vara oerhört värdefulla för henne.

  Jag tänker, som någon sa, att våra dödsdagar bara är en av alla våra dagar i livet. Alla andra dagar ska vi inte dö. Hoppas ni får njuta av varandra nu i mellandagarna.

  Allt gott
  Lena

 9. Det är första gången som jag lämnar en kommentar här. Du fina människa som delar ditt öde. Tänker så ofta på dig och din snorpa. Vi kallar våra tussor också för snorpor.
  Din snorpa kommer mista sin mamma. Det gör mig ont att tänka den tanken. All kärlek till dig och din familj. <3

 10. Hoppas ni har haft en fin lugn jul! Har funderat över din bloggtitel, taxilandet, o är väldigt nyfiken på namnvalet om du vill förtälja! Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>