Tipp tapp

Vaknar med huvudvärk och täppt näsa innan väckarklockan ringer. Pappa kokar ägg. Mys i soffan och på med tomtekläderna. Vi tittar på Luciatåg på nyheterna och byter kanal när 4ans luciatåg inte har några tomtar. Inte bra, konstaterar du. Sedan kommer sms:et. Jag ser första ordet: Feber. Neeej! Dom är säkert sjuka och så kan vi inte följa med. Pappa har redan i tanken hunnit skrapa rutorna på bilen, skotta fram en väg från parkeringen och åkt mot Skansen. Men det är bästisens mamma som har feber, inte bästisen. Och hon släpar sig ner ändå. Vi hoppar i pulkan och i den gnistrande svarta morgonen med snödrivor högre än dig på var sida om stigen traskar vi iväg. Det är nästan tio minusgrader. Jag tänker att jag hoppas att du kanske kommer minnas detta. Eller att minnet av snön som frasar och sanden som gnisslar under plasten i pulkan fylls på av hundratals likadana färder så att det känns som om du minns. Minns att jag gick framför. Och drog din pulka.

På gården luktar glögg och det finns granar och kärvar. Ett luciatåg med lika delar pepparkakor, lucior och tomtar tumlar ut på trappan. Det går ett mjukt ååååhhhh genom skaran av föräldrar med snoriga näsor och blank blick. En stjärngosse flyr i panik till mamma. Dina ögon är stora och du kluckar av skratt. Blinka lilla stjärna, pepparkaksgubbarna och tipp tapp. Och sockerbagaren. Men med snällare slut. Inga stygga barn utan något om att få en kaka? Jag minns alla mina luciamorgnar med min mamma i soffan och i skolan. Åsa med världens längsta fläta som Lucia. Hon som cancern också tog. Idag för tre år sedan. Jag hoppas att hon ser eller känner eller är med sina små idag i alla fall.

Inne i huset myllrar det av lusselinnen och borttappade tomteluvor. Lite mörkt och ljuset från elektriska ljuskronor och tärnljus i munnen. Du och bästisen äter pepparkakor och lagar mat i det lilla lekköket. Du äter skinkmacka på vägen hem i pulkan och sjunger hela vägen. Tipp tapp tipp tapp! Snorpan och bästisen samma mössa! Också tomte! La la lala. Det är visst en ny sång.

10 reaktion på “Tipp tapp

  1. Hurra, hurra, lussetåg ida :D va härligt och mysit ni hade det! och jag är såå glad för din och Snorpans skull!! hoppas på mer o fler jul-mys-stunder framöver! Kram Ulrika

  2. Ge all din sista styrka till att besegra den här jäkla cancern. Hur ont det än kommer att göra, hur ledsen du än är. Ge allt! Ge dina sista krafter för att få leva kvar ett tag till. Jag tror att det kommer att gå. Bara du ger allt du har. 100%.

  3. Åh, vad lycklig jag blev nu! Ögonen tåras av glädje när jag läser om er morgon. Jag tänkte på er idag och hoppades, hoppades att ni skulle få ett luciatåg! Och en massa gnistrande snö under pulkan!

  4. Du skriver så levande att även vi som inte har varit med minns. I din Snorpan komma pulkkaspårena att leva vidare och förstärkas av allas berättelser och bilder. Och sen en dag får hon läsa och höra dig berätta och då blir det som när hon var liten i pulkan. Hennes mamma kommer att ta i snören igen och föra henne tillbaka till Luciatåget, snön som gnisslar under sanden och den nya glada tomtesången.

  5. Jag har följt din blogg i 2 månader. Den är så gripande. Härlig luciamorgon som du och din lilla Snorpoan fick. Allt gott till dej och din familj. Tänker på er.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>