Sorgerna

Den där växande listan över saker jag inte får göra. Den som jag håller cancern ansvarig för. Den som jag aldrig glömmer. Den du kanske fått fortsätta fylla på. Den jag skulle vilja tortera, korsfärsta, hänga och skjuta cancermonstret för. Men som ingen tar ansvar för. På kvällarna växer den oftast. Jag ber pappa att prata om fotboll, kakor eller något annat som tränger bort den ständigt växande raden av oförätter. Men igår på något sätt krympte den. Jag mindes saker jag hade gjort. Inte med dig, mitt alldeles egna barn, men med andra som jag fått låna. Handla kläder till skolavslutningen och göra sig fin på morgonen en fredag i juni. Dekorera pepparkakshus (tekniskt sett var det en pepparkaksvulkan tror jag men i alla fall). Spela tv-spel och hjälpa till med dom svåra banorna. Göra läxor. Kamma löss. Åka på cykelutflykt. Hon satt där framför mig i soffan ganska ofta. Jag flätade hennes röda hår som inte alls var likt mitt. Tittade inte efter några drag som kom från mig. Men tyckte om. Fick vara en del av. Och småkusinernas kaninbegravningar och första fikaträffar på stan. Dom var också mina.

 

5 reaktion på “Sorgerna

 1. Vad fint att få uppleva dessa stunder och förväntningar även om det inte var med Snorpan. Jag hoppas att dina småkusiner kommer att finnas där för Snorpan och kanske dela dessa stunder med henne. Stor kram!

 2. Du beskriver mötena med människor som betytt och betyder mycket för dig på ett alldeles speciellt vackert sätt. Detta med att vara stark i sig själv och stark tillsammans med andra är en rikedom. Fina du, jag hoppas så innerligt att din behandling med cellgifterna ska ge dig tid, och oavsett hemska odds hoppas jag så på att din cancer ska ”smälta bort”, gå över till ärrvävnad, och krympa ihop av cellgiftet och att de kan operera bort metastaserna i lungorna. All tid som du och Snorpan kan få är livsviktig och all tid du får är livsviktig för vem vet vad forskare kommer på under tiden. För bara en kort tid sedan var operation av levermetastaser inte möjligt, det var en dödsdom, hade man drabbats av det hade alla odds emot sig, det är fortfarande svårt och alla kan tyvärr inte opereras och de som opereras vet man ändå inte om man verkligen fått bort allt på eftersom metastaser kan bli små som saltkorn av cellgift och inte synas under operation och sedan ”uppstå” igen efter operation MEN nu går det att operera i många fall i alla fall, förhoppningen är givetvis bot men även om man inte vet något till 100 procent så vet man att att det ger tid, tid till att leva, tid till att få vara med om forskningsframgångar, tid till att stoppa återfall, forskningen på leverkirurgi och levermetastaser har gått framåt med stormsteg under de sista tre åren, det som för några år sedan inte alls var möjligt är nu möjligt…. Du är ju så fysiskt stark så du klarar ju en säkert en operation mycket bra, de måste väl prioritera dig, trots dåliga odds?!! Din torped och du får ligga på sjukvården… jag är mammas sjukhustorped, är något av en ”expert” på att prata med läkare, kirurger, kontaktsjuksköterskor, röntgenpersonal ja you name it… behöver ni ytterligare sjukvårdstorpedhjälp här i Stockholm så ställer jag upp!!! Någon rättvisa måste det finnas, du måste få en operation av de metastaser som inte vill ge sig med cellgift tycker jag!! Stor Kram

 3. Kära vän!
  Glöm inte hur närvarande du har varit för Snorpan sen h on låg i magen. Det väger inte upp att du inte får vara med sen men du har inte försummat en sekund med ditt bar som så många har gjort. Du hat varit och är den bästa av mödrar!
  Kram

 4. Alltså denna skitcancer som gör detta mot barn och föräldrar! Jag är inte bra på att beskriva med ord vad jag tycker om det, och det kanske är lika bra för det skulle nog bli för många svordomar.
  Däremot tycker jag att det är så fint (och samtidigt fruktansvärt sorgligt att det ska behövas) att du skriver denna blogg till din dotter!
  Önskar dig all styrka och kraft så du orkar kämpa och vara med henne länge till!
  Å du, det är ju faktiskt snart första advent, pepparkakshusdekorerande (oavsett byggresultatet) kan du säkert få till ett med din dotter!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>