Alla sorters känslor

Snorpan lilla, i morse var vi alla arga på varandra. Så är det ibland. Så får det vara. Andra morgnar är vi alla glada. Så är det ganska ofta. Jag föreställer mig att du i olika perioder av ditt liv kommer att sakna mig, vara arg på mig, strunta i mig, känna dig sviken av mig, älska mig och hata mig. Så får det vara. Du får anklaga vem du vill. Du får förbanna och vara avundsjuk på vem du vill. Dina känslor är dina. Och du ska aldrig vara rädd att uttrycka dem. Såvida du inte gör det i fel sammanhang, d vs om du skulle jobba som journalist vore det olämpligt att i din yrkesroll på personliga grunder kritisera sjukvården för att inte ha kunnat rädda din mamma. Men du förstår nog vad jag menar. Vänd dig till Ung cancer (www.ungcancer.se hette det 2012) och hitta fantastiska medmänniskor att dela din sorg, ilska, glädje och energi med. Människor som varit med om samma sak som du. Som kanske reagerat likdant. Eller precis tvärtom. Det kanske kan hjälpa dig. Eller dom. Prova att se från ett annat håll. Undersök. Pilla i det obehagliga. Det måste du. Du måste kunna leva med det här såret hela livet. Det är det enda jag slipper. Jag behöver inte bearbeta för att kunna leva vidare. Jag behöver  bara bearbeta för att kunna släppa taget sedan.

Jag kom för tidigt till min cellgiftsbehandling igår och bläddrade i ett glossigt magzin i väntrummet. En mamma som förlorat sin mamma som 13-åring till bröstcancer. Hon berättade hur hon i hela livet aldrig pratat om eller tänkt på sin mamma annat än för att säga att hennes mamma var död. Att hon inte fanns. När hon själv fick barn kom allt tillbaka tusenfalt. Alla känslor, all saknad, alla saker som aldrig sagts, minnen som inte fått finnas. Hon föll in i en depression, kunde inte ta hand om sitt barn och missade en stor den av de första fantastiska månaderna med sin nyfödda. Dagar man inte får tillbaka. Du har rätt till dina känslor om du vill förtränga också, men utmana dom i så fall ibland. Varför känner du som du gör? Vad händer om du ger efter för en viss känsla? Tänk på tankarna som vilda hästar som rusar. Fånga en annan och titta lite närmare. Släpp ut hat och ilska och avund. Väj inte för det mörka. Men heller inte för det ljusa.

3 reaktion på “Alla sorters känslor

 1. Snorpan, det här är till dig !

  Du ska veta att du har en verkligt klok mamma. En mamma som vill vara med dig och ta hand om dig. En mamma som vågade älska dig och dina pappa så starkt trots att hon fått kämpa för att hålla sig på fötter. En mamma som skrivit till dig och slagit in paket.
  Du ska vara arg, känna dig övergiven och ledsen men framförallt ska du vara GLAD och skratta. När du hittar människor som vågar och orkar prata om din fina mamma ska du göra det. Gråt, ilska och skratt gör din mamma levande. Du ska sortera alla minnen som andra ger dig och göra dom till dina och när du får barn ska du berätta för dina barn om deras mormor och dom ska minnas.
  Snorpan, det här kommer inte att bli enkelt men du ska veta att din mamma för alltid kommer att finnas med även om du inte kan se henne. Ta hand om dig och känn dig så älskad som jag vet att du är ! Kramar till dig Snorpan !

  Ulrika Persson från Östersund

 2. Tack för en hjärtskärande, ärlig och livsbejakande blogg.

  Min pappa dog i lungcancer när jag var 13 år. Jag har aldrig anklagat honom för sjukdomen eller varit arg på honom. Det enda jag är ledsen för i dag är att jag aldrig fick lära känna honom som vuxen.

  Han gick bort mycket snabbt efter diagnosen och vi fick aldrig något riktigt avslut. Han hann heller aldrig skriva ner tankar och brev till oss. Åh, som önskar att jag hade fått läsa något personligt från honom till mig. Minnen, sorg, glädje, sjukdom, vardag, vuxentips och tankar om framtiden – precis som din blogg.

  Det du gör för Snorpan är alldeles lysande. Jag lovar att det kommer vara guld värt för henne när hon blir äldre. I alla fall om jag ser till egna erfarenheter.

  Fuck cancer!
  Emma

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>