Pippi

Vi var på Junibacken och hälsade på i Pippis hus. Du var så sprallig och glad att du inte visste vart du skulle ta vägen. Satt i mormors knä och åt pannkakor. På Lilla Gubbens rygg. I ett stort rött flygplan. Provade Pippis förkläde. Jag tänkte inte på döden alls. På att jag inte kommer att packa din matsäck när du ska på utflykt med skolan. Inte ens när barnen på Djurgårdsfärjan plockade upp sin frukt. Jag bara studerade vilken sorts frukt de plockade upp. Banan, äpple, äpple, banan, russin, banan.

När vi kom hem var du jättetrött och vilade i soffan. Jag tänkte på soffan hemma hos mormor och morfar. På känslan av hemma. En mjuk varm filt alltid inom räckhåll. Mat man tycker om på bordet. Pippi på TV. Mamma och pappa brevid. Som är glada och snälla och har tid. Just nu har du det precis så bra som jag hade det. Jag vill att det ska fortsätta så.

Häromdagen var vi på plask och lek eller miniplask eller vad det nu heter. Du älskade din simfröken sist ni sågs. Det var huvudskälet till att du ville bada tror jag. I över ett år träffades ni. När vi kommer dit har du inget minne av honom och gråter i panik. Han finns inte lagrad någonstans i ditt minne. Jag underar hur det skulle vara om jag dog nu och kom tillbaka om några år. Skulle du känna igen mig? Min lukt? Min beröring? Min kärlek? Mitt enda hopp är att min kurtor har rätt. Att någon sorts psykologisk process som kallas internalisering ägt rum. Att jag finns innuti dig även om du inte minns mig. Det ska visst hända någon gång innan barn fyller 2. Jag kramar dig så hårt jag törs och vi bygger koja i sängen på morgonen innan förskolan. Vi läser några böcker och jag stannar kvar och läser en till när du säger mer. Jag försöker fylla dig med lite till av mig. Av din mamma som du kan ha med dig någonstans därinnuti. I framtiden. Känner du det? Finns jag där i dig idag?

9 reaktion på “Pippi

 1. Så fantastiskt du skriver och formulerar dig!! Din lilla Snorpan kommer en dag läsa det du skrivit och bli så innerligt varm och stolt över dig. Önskar dig många dagar till med din familj. All kärlek och styrka till er. // Jessica

 2. Hej kära du ! Jag hittade dig via Kristians blogg. Jag har nu läst alla dina inlägg och gråter för dig, din finaste lilla tjej, din man och dina anhöriga. Gråter för att livet för oss på omvägar vi inte bett om. Gråter för att jag jag förstår hur din sorg över att måsta lämna din lilla tjej måste göra dagarna outhärdliga. Gråter för dina förberedelser att se till att Snorpans resa kommer fyllas av din kärlek.

  Jag kommer att ge mina barn extra långa, varma kramar idag när dom kommer hem. Jag ska tänka på dig och Snorpan då jag gnäller över smutsiga utebyxor som behöver tvättas varje dag och när jag en tisdagkväll häller snabbmakaronerna i ett durkslag. Jag tänker på er och skickar en varm och lång kram till er. Ulrika Persson, Östersund.

 3. Det band du och Snorpan har kommer för alltid finnas kvar, ni är en del av varandra, allt du ger henne kommer hon bära med sig i själ och hjärta, du kommer alltid vara hennes älskade, finaste mamma. Kära du, jag tänker ofta på dig, orden jag vill skriva till tröst känns futtiga, vill bara tro att det ska gå att stoppa cancern med cellgifterna!!!! Hemska cancer, fullkomligt fruktansvärd är denna grymma sjukdom! Du kämpar så bra, min lilla älskade mamma som också drabbats av cancer kämpar också så bra, vi kämpar tillsammans, vi sänder styrkekramar till dig! Den stora kärlek du ger till Snorpan kommer hon att bära med sig genom livet! Stor kram till dig fina medmänniska! Kram Maria

 4. Min kusin har haft stora drogproblem under hela sitt vuxna liv (så kan det gå när man är fotomodell och ska leva ”glamouröst”) och fick ett återfall när hennes lilla plutta var i Snorpans ålder. I nästan två år var hon borta (lyckligtvis finns det en totalt stabil pappa med i bilden). Då hon återvände, efter ett år isolerad på behandlingshem var det helt fascinerande. Den lilla liksom såg henne och sökte sig till henne som en magnet, trots att hon inte borde minnas. Hon bara älskade henne villkorslöst, som att inget hänt. Jag är helt säker på att Snorpan alltid kommer att känna igen din doft och din röst, om det så är någon som går förbi med liknande doft om 20 år. Hon levde i din kropp i nio månader, det är inget som bara försvinner. Stay strong, jag hejar så otroligt mycket på dig!

 5. Är helt säker…Snorpan har dig i sitt DNA och kommer alltid bära med sig dig och sina minnen..i alla hennes sinnen – din blogg är fantastiskt och hon kommer gråta när hon läser den…men oj så stolt och lycklig hon kommer att vara över sin finfina mamma! Du kommer göra henne lycklig i många år framöver med dina vackra texter, råd och din kärlek! Och förresten…det finns mirakel o bragder…nu ber vi dina Zlatan, Källström och Elm att kämpa lite hårdare o lite tuffare – och köra ända in i kaklet – allt för att du skall få så mkt tid som bara är möjligt med din ljuvliga lilla tös! Njut av veckans bästa dag – fredag! Kram!

 6. det känns som att jag ska gå sönder när jag läser det här.. tankar som ingen mamma vågar tänka, tankar som ingen mamma ska behöva tänka. jävla cancer. sen jag mötte dig (här) har jag allt oftare påmint mig om att ta till vara på, o att vara tacksam. tack vackra underbara starka snorpans mamma för att du genom dina ord till din fina dotter även ger mina barn en gåva – en mamma som anstränger sig för att se o älska dom ännu lite mer än hela tiden..

 7. Läser din blogg om det jobbiga och allt det fantastiska. Jag är säker på att Skorpan har fått väldigt mycket med sig från dig mer än vad många barn får under en hel barndom. Kan du inte öppna ett konto här på bloggen till Skorpan? Jag och säkert många med mig vill så gärna hjälpa till. Och många bäckar små:) Kram till er alla 3

  • Hej, det finns en länk under Hjälp oss med snorpans resa som går till hennes konto. Där har redan så många fina, rara, generösa och omtänksamma människor bidragit så jag vet knappt hur jag ska säga tack. <3 till Er alla!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>