Bus

Snöslask i stan. Surar först men när jag kommer ut och den vita snön bländar mig så det gör ont i ögonen tycker jag det är en spännande känsla och gillar läget. Passerar Skanstullsbron och tittar ned mot Badmintonstadions gröna tak som är snötäckt. Gårdagens basistfunderingar kommer tillbaka. När din mamma var ung Snorpan, då fanns det något som kallades Rejv. Eller rave hetter det på den tiden. Man samlades på någon undanskymd plats, betalade en biljett och bussades till en ännu mera undanskymd plats där man dansade frenetiskt utomhus till ljudet av technomusik och till blinkande lampor. Så småningom handlade det väldigt mycket om droger och annat knark men på min tid var vi många som lite nördigt kallade oss för Straight edgare (om någon minns). Ett kryss på handen som betydde nej till droger, cigaretter, sprit, kött och skinnkläder och annat ondskefullt. Ja till livet, festen, dansen och glädjen. På våren brukade vi trampa upp tid och plats för nästa rave på badmintonstadions tak. Våra fotspår i snön plattade till stora bokstäver: Rave 23/4 23-06 Anemon. Typ. Det var ju liksom innan internet…Ingen verkar lämna meddelanden på taket längre.

På morgonen tog man sig hem. Röklukt från rökmaskinerna i håret, lite lomhörd, ont i fötterna. Sittandes på Gullmarsplan där man väntade på bussen hem tillsammans med morgonpendlarna. Den där tiden vid 5.30 när man får se alla märkliga fordon som rullar nattetid i t-banan. Den där tiden när man pratar lite högre än vad man tror för att det piper i öronen. Då när håret ligger stripigt och klistrat mot pannan och ögonen är blanka av trötthet och upphetsning. Vilken natt! Hur kan dom där andra bussåkarna slösa bort sina liv på att gå till jobbet och ha tråkiga kläder varje dag? Så ska jag aldrig bli.

På morgonpendeln tittar jag mig omkring om jag kan se dom som är på väg hem istället för till jobbet. Ibland ser jag någon rödögd själ med lite för fina kläder och för obekväma skor för den tidiga timmen. Tovigt hår och på väg hem för att sova efter en bus-natt. Tänk på att stoppa ner ett par gympadojor i väskan Snorpan. Och kanske en mössa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>