Jul

Den förra julen blev visst inte min sista. Eller så blev den det. Dagarna är oändligt långa och jag ofattbart svag. Det är evigheter kvar och jag orkar knappt hänga några kulor i granen utan att ramla. Din förskolekompis bjuder familjen på Nötnäpparen på Operan. Vi får en egen loge dit vi slussas via hissar och det finns plats för rulator eller permobil. Och dig och mormor. När vi kommer dit in i den varma, träiga och dammiga luften lättar jag flera kilo. Jag blir mitt friska jag. Hon som tycker att balett är en lämplig aktivitet för en 3-åring halv sju en lördagkväll. Som hoppas att du ska vilja sträcka dina armar lika högt och vackert. Att du ska få känna klonket i de nästan nya tåskorna när de nuddar parketten och publiken nyfiket kikar fram kring granen. Lukten av de lite otvättade scenkläderna. Jag tänker på inget annat. Har ont ingenstans förutom i en svag längtande tarm om något som aldrig blev av. Du klänger fram och tillbaka i mitt knä. Det kommer in guldiga fladdermöss och några är riktigt läskiga. Dammråttor! Ropar du. Åh bor det prinsessor här frågade du redan i foajén. En hel skock trippar in på scenen i klänningar och fina dansskor. Du slår händerna för ögonen när råttorna kommer tillbaka. Vänder dig mot mig och borrar in huvudet i min hals. Dom är lite läskiga men det är roligt, säger du. Kikar vidare. Och i nästa scen har dom fått röda sidenkoppel och skor och håller sig lugna. Pepparkaksgumma och gubbe som dansar. En påse godis till dig. Välling. Du är uppslukad. Jag är din vanliga mamma. En liten stund igen. Och jag håller i den stunden så försiktigt att jag knappt törs andas. Sparar luften. Kryper ihop i stolen. Önskar dig fler sådana ögonblick. Kanske däruppe från scenen. Kanske där nere från publiken med stjärnöga vänner. När jag var liten sydde mormor ett brunt sammetsband på en kudde vi hade i bilen. Den blev som en väska att sitta på under föreställningar. Idag har dom speciella barnstolar och kuddar man kan låna. Önskar så att jag fått följa med dig när du blivit stor. Men känn försiktigt i nacken hur jag varsamt blåser på några lösryckta hår. Det kan vara lite drag från scenen. Men det kan vara jag!

64 reaktion på “Jul

 1. Känner värmen och den djupa kärlek en mamma känner för sitt barn – den styrka som finns för att kunna fortsätta att suga åt sig allt som går. Att trots allt det onda viljan/kraften/önskan att skapa ännu ett minne som kommer att finnas för alltid.

  Tänker på dig, på er och önskar er det bästa som ni kan ha just nu! Fortsätter att försöka bära dig ett tag till – tills du inte vill/kan bli buren längre.

 2. Ingen av oss vet ju egentligen om förra julen var den sista… Svindlande tanke! Snorpan – din mamma har en förmåga utöver den vanliga att leva i nuet! Jag hoppas du bär med dig hennes visdom genom livet. Så mycket kärlek som hon gömt längst inne i ditt hjärta och ditt minne! Stanna upp och känn efter ibland så VET du att hon är med dig! KRAM till hela familjen!!

 3. Så vackert skrivet att jag för en stund får hjärtstillestånd. Sedan flödar hjärtat över och jag går nästan itu av tanken på att inte få se mina egna barn växa upp. Många många kramar till dig!

 4. Så vackert skrivet, och så underbart att ni fick uppleva detta tillsammans. Tänker så ofta på er. Många kramar Anette

 5. Det skymmer redan i Lund när tåget rullar in på perrongen. Jag är på väg till Malmö och hemmet jag håller på att bygga där. Julstjärnan fick hänga i hörnet i köket, den kastar så vackra skuggor på väggarna och det viktigaste är ju att vi ser den inifrån. Den är gjord av kopparglänsande metall och har små små hål genom vilka ljuset strålar, mjukt och varmt. Du, en sak till. Mitt cellprov var okej. Jag vågade gå dit till sist och det är åtminstone hälften din förtjänst. Tack. Kärlek.

 6. Du är fantastisk som fortsätter att ordna fina stunder med din dotter och att skriva så fina texter om dem trots tröttheten. Jag tror att den där lilla tjejen kommer att åstadkomma enormt många goda saker i sitt liv med dig i tanken.

  Vi tänker på er.

 7. Finaste du. Varje inlägg från dig lämnar mitt hjärta alldeles matt, mjukt och levande. Jag spänner ögonen i skärmen och blinkar bort tårar för jag vill inte riskera att kollegorna ska se. Du är så fantastisk . Jag är säker på att den där stunden av magi som ni upplevde tillsammans kommer stanna kvar i Snorpans själ för alltid och när hon känner kittlet i nacken nästa gång vet hon att det är du. Så stark kärlek försvinner inte. Kan inte. Den färdas genom tid och rum och omsluter och skyddar det älskade för alltid.

  • Så fantastiskt fint ”Så stark kärlek försvinner inte. Kan inte. Den färdas genom tid och rum och omsluter och skyddar det älskade för alltid”. Så tror jag också att det är.

   Jag är faktiskt helt säker på att det är så.

 8. Fina Fina Du! Tänker på dig dagligen och blir så glad över varje nytt inlägg. Önskar dig och dina nära och kära allt gott!

 9. Fina Snorpan!

  Du kommer att känna din mamma även när hon inte finns. Min mamma finns inte längre cancern tog hennes liv.

  Jag känner henne ofta små korta stunder och minns numera med glädje och saknad. Fina fina minnen som jag vårdar ömt.

  Din mamma är fantastisk och du med!

 10. Så vackert, och ja kanske, till och med sannolikt, är det du!
  Jag önskar av hela mitt hjärta att ni får en riktigt mysig jul tillsammans, med allt det där viktiga magiska som hör julen till. Önskar er mirakel…

 11. Vad jag önskar att jag kunde hjälpa dig, Snorpans fina mamma! Blir så glad varje gång jag läser något från dig. Hoppas du får en fridfull jul tillsammans med din älskade familj.
  Kram från mig till dig

 12. Du skriver så att jag ryser, får gråt i halsen & ångest i bröstet. Tänk om det kunde räcka med ord & tankar & vilja & kärlek. Då hade en jul inte varit din sista på många, många år framöver.

 13. Du skrivet så oerhört vackert och har en förmåga att förmedla känslor som få! Önskar dig kraft och styrka att klara ännu en jul med Snorpan och övriga familjen.

 14. Jag blev så ledsen igår när jag läste din text att jag inte kunde skriva för alla tårar. Men nu, nu vill jag ändå säga att du skriver det finaste jag vet. Och du lever, så fullt och totalt, som jag kan önska att jag också gjorde, istället för att stressa vidare och hela tiden vara halvt i imorgon och halvt i igår… Julen kommer och jag önskar dej många granbarrsögonblick, dofter av varma ljus och paket som prasslar när Snorpan öppnar.

 15. Finns mycket jag skulle vilja berätta om min egen kärlek till balett och operan. Såg min första Svansjön i knät på min mamma i Kiruna sporthall ( kungliga baletten turnerade) och det var början på min passion för den konstformen.
  Är så glad över att ert besök blev fint och att det fick dig att må bra en stund . Nu åker vi snart iväg norrut till snön och byn som marknadsför sig som ” tystnaden”. Jag brukar gå ut i skogen där ibland. Plumsa genom snön och lägga mig vid en gran och låta mörkret bli varmt och vänligt . Känna hur allt hör ihop och hur vi alla är en del av varandra. När jag ser upp mot stjärnorna och kanske även norrskenet ska jag ta med dig i tanken.
  Många kramar

 16. Jag önskar att ni får en härlig och fridfull jul tillsammans! Jag beundrar dig för att klara av att leva i nuet, att du ger mer kraft åt livet än döden i ditt liv!! Jag ger dig extra styrka att möta ett nytt år!
  KRAM!

 17. Jag önskar att du får samla några julminnen till. Minnen för dig, din man och din Snorpa. Minnen som kanske inte kommer att vara tydliga för Snorpan, men som ändå kommer finnas långt bak i hjärnans vindlingar. Minnen som blir tydliga med hjälp av foton. Minnen som kan lyftas fram när pappa, mormor, morfar, andra släktingar och goda vänner berättar för Snorpan om er tid tillsammans när hon har blivit större.

 18. Jag önskar dig bara goda saker. Jag önskar dig värme, glädje och frid. Mest av allt önskar jag dig tid för fler minnen. Att du får vara här och nu. Jag önskar att snön faller. Jag önskar att kraften och styrkan, alla goda tankar jag tänker, når fram till dig. Jag önskar att jag kunde göra mer. Jag vill att du ska veta att du förändrat världar omkring dig, för människor som inte ens har träffat dig. Jag vill att du ska veta att jag tycker att du är helt fantastisk. Helt, helt fantastisk.

 19. Vilken magisk kväll ni fick!
  Hoppas att Snorpan kan åka till St.Petersburg och se ”Sjtjelkuntjik” i Mariinskij teater nån gång.
  Önskar er en fin jul tillsammans!

 20. Hej Snorpans Mamma. I morse tände min lilla 5 åring det 4 e ljuset. Genast tänkte jag på dig. Att jag önskat så att du fick se lågan du också. Tänker på dig varenda dag och skickar all kraft, all värme jag kan. Finaste du! ❤❤❤❤❤

 21. Tittar in för att önska dig en God Jul finaste Snorpans mamma. Hoppas du får en fin dag med din älskade familj. Kramar i massor.

 22. God jul Snorpans mamma med familj! Hoppas att ni har det jul-stämningsfullt trots den totala avsaknaden på julväder. Här i Värmland tänkte vi plocka trattkantareller dagen till ära, men det ösregnar visst lite för mycket. Kram!

 23. Fina, fina du. Allt du gör och gjort är något som Snorpan kommer att bära med sig hela livet. Jag kan inte komma på någon som jag beundrar mer än dig just nu. All kärlek till er familj! <3

 24. Hoppas julen blev fin för dig och dina nära. Tänker på er flera gånger om dagen och önskar jag hade några sagogryn att använda till alla som borde räddas undan ett för tidigt farväl. God jul kära du ❤

 25. Det finns tillfällen också finns det tillfällen. Julafton i all ära. En dag som alla andra och en dag precis inte alls som alla andra. Följer din blogg liksom Kristian Gidlunds tills den dag och definitivt vidare. Det finns slut också finns det slut som inte tar slut. Det som du sprider, den livslust, den kamp och lust genom tillbakablickar på ett händelserikt liv och ett sårbart nu, gör allt levande. Vi, din dotter och flera runt omkring, kommer levandegöra det som känns som en prick. Det är ingen prick, ingen blöt fläck utan en stor sjö där det varken finns början eller slut på, oändlig för de, oss som vill forska. Din dotter kommer vilja och kunna dyka, hämta andan och forska efter mer än en sjö av sin mamma, ett öppet hav med en hel del direktiv och navigatorsatta riktningar. Här eller där spelar ingen roll. Det spelar all roll. Till sista andetaget så kämpar du. Du kämpar av stål, inget annat annat material där emellan, för du är hårdhudad men mjuk av livets alla vägar, kanske allra mest av motgångar och det som gör en hårdare än hårdast men mjukare än silke. Du sprider, andas, vädrar kamp och svettigt motstånd. En otrolighet få av oss tvingas möta. Du delar och lever i allra högsta grad. Du lever så in i norden. Du är styrka och allt. När något annat än liv tar vid är det din styrka som gör det. I etthundranittio eller tio knop så finns du oavsett. Du finns, för ingen kan säga vad. KAMP när den är som starkast och mest skör på en och samma gång. KÄRLEK när den är som starkast och mest skör på en och samma gång. Tack Snorpans mamma för att du finns och verkar här och nu och för alltid!!!

 26. Vilken fantastisk upplevelse. Du är den starkaste jag vet. Snorpan har en mamma hon kommer se upp till och älska gränslöst hela livet. Minnas din styrka och trygghet och få tröst och ro av den.

 27. Du lämnar ingen oberörd och jag hoppas och tror att din Snorpa bär med sig Dig hela hennes liv! God Jul och njut av varandra så mycket ni bara orkar!

 28. Mållös av dina vackra formuleringar. Önskar så mycket att saker och ting var annorlunda för er. Är tacksam för att du låter oss läsa dina kloka ord. Du och din lilla unge finns i mina tankar varje dag, nu och för lång tid framöver.

 29. Du skriver så underbart vackert. Hoppas ni har haft en lugn och fin jul trots allt. Önskar så att du och din familj slapp uppleva det ni går igenom. Har satt in en liten julklapp åt Snorpan, hon verkar vara en helt fantastisk liten tjej!

 30. Önskar varje gång som jag tittar in här att jag skall läsa något mer från dig.. Du och din fina familj finns ständigt i mina tankar. Gott Nytt år och all kärlek till er !<3

 31. Sista dagen på året och ikväll har jag bara en endaste önskan. Mer tid för dig. Och så att du inte ska ha ont. Inatt vill jag att alla nyårs raketer ska bära ditt namn så alla får reda på vilken underbar människa du är Snorpans Mamma. Kramar Anna

 32. Nyårskväll och ute sprakas det redan från raketer… Ser alla ljus och vackra färger lysa upp himlen.. Känns lite magiskt… Tänker på dig, ser dig i ljusen..
  Vill ännu en gång tacka dig för dina underbara ord. Din kärlek till din älskade Snorpa, din styrka,ditt mod, din livsglädje och din jävlar anamma ;-) men mest vill jag ännu en gång du ska veta hur mycket du har hjälpt mig – en främling. Hur dina ord berört mig och hjälpt mig att uppskatta min vardag, leva mer i nuet och ta vara på min tid.. Du har hjälpt mig att börja något stort i mitt liv – en positiv förändring jag varit rädd för att göra förut… Tack Snorpans mamma & Gott Nytt År
  <3

 33. Inga ord är för små eller för dumma.. Och du har under året förvånat mig gång på gång med din styrka och din livskraft..du är en enastående person, kvinna, mamma, forskare.Årets sista minuter är här och jag vill sända en tanke till dig och Snorpan
  Gott Nytt År

 34. Gott Nytt År! Jag fick möjligheten att ligga bredvid min son vid tolvslaget o hålla för hans öron när det smällde en massa… Jag hoppas att du får uppleva samma närhet med Snorpan denna natt!
  Kramar

 35. Åh lilla Snorpan…….livet blir aldrig mer detsamma. Jag undrar hur gammal du är när du läser allt vackert och klokt din mamma har skrivit. Du ska veta att hon påverkade och berörde massor av människor. En del som hon aldrig hade träffat. Jag hoppas att detta nya år blir året då man gör banbrytande, fantastiska upptäckter om denna skitsjukdom som plågar och tar så många fina människor ifrån oss.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>