Tomatsås

Jag har tänkt på det förut. Att du redan kan en massa saker som jag inte hade en susning om när jag var tre år. Två språk är så stort att jag lägger det åt sidan direkt. Men du knäcker obehindrat ett ägg utsan att en enda skalbit hamnar i bunken, du kan utan problem nämna alla ingredienserna för att göra pajdeg och du vet precis hur man kör en permobil. Det sista hade jag gärna velat att du sluppit lära dig, men vem vet när den kunskapen kan bli nödvändig. Så igår när Frida åt mat med oss och hon sa att såsen var god och vi började prata om den underbara lilaflammiga vitlöken från pappas jobb, eller från monsieur Sabatier från Provence från början, sådär som man pratar på vuxenvis. Ja då avbryter du plötsligt för att säga att man tar ut vitlöken innan man äter såsen. För det vet du. Jag blev stum. Men kanske är detta saker du kommer att glömma när jag inte finns kvar och du och jag inte längre lagar mat ihop? I så fall. Nyckeln till den tomatsås du gillar mest är denna:

Låt lökhalvor och vitlökslyftor värmas hela redan i olivoljan. Det sista man gör innan servering är sedan att plocka bort dessa. Tips från den italienska ådran i din familj.

Använd en rejäl klick smör.

Tillsätt en nypa kanel. De flesta tillsätter någon tesked socker men en nypa kanel is the shit.

Fler recept finns i receptboken med plastpärmar som jag gjort. Om du inte redan hittat den.

35 reaktion på “Tomatsås

 1. Skickar den mjukaste kramen till dig denna morgon. Du är verkligen för underbar. Nästa gång jag gör köttfärssås provar jag Snorpans recept. Det låter urgott.

 2. Tack vare dig och din närvaro för ditt barn har hon lärt sig allt detta. Det kommer aldrig att försvinna, finnas där som en liten skattkista att kunna plocka fram. Underbara du, så glad att du skriver och önskar dig bättre dagar. Du har inte mist kampviljan, precis som Boxnings-Åsa. Tack för tipset, skall följa det nästa gång jag gör Tomatsås. Stor Kram till dig och din familj.

 3. Snorpan glömmer aldrig och skulle hon glömma något så kan hon bara surfa in på din blogg för att påminna sig. När hon saknar dig en dag i framtiden kan hon också gå in här och läsa och få din kärlek. Det är alldeles fantastiskt och underbart.Värdefullare än alla pengar och andra rikedomar i världen. Din blogg gör henne rik på kärlek och omtanke.

 4. Jag tänkte pâ dig i förra veckan dâ jag var i l’Allier, uppe i bergen, frisk luft och där dimman lâg över bergstopparna, fint och lugnt,
  Tips till snorpan, olivoljan köper jag i provence och lâter basilika och timjan blad ligga i dunken det ger en underbar smak pâ oljan utan att förstöra den.
  Frân l’allier fick jag med mig en hemmagjord valnötsolja!
  Mumma.
  Kram

 5. Snorpan får så många fina minnen med sig i det ni gör och upplever tillsammans. Det fina med dofter och smaker är att de har en förmåga att återuppväcka känslor och barndomsminnen. Kram till dig och familjen

 6. Tänk vad de kan…. Helt fantastiskt! Jag har själv en
  treåring hemma och hon överraskar mig varje dag med någon ny
  kunskap… Allt ifrån ord till konst, skrift eller bara något klokt
  om hur man är som kompis! Fantastiska ungar…. Varje dag är unik
  och jag önskar dig många fina dagar! Du berör, och du och din kloka
  lilla finns med mig i mina tankar trots att jag aldrig har träffat
  er! Ha en fin kväll… Kram till en mamma från en annan

 7. Kanelen måste jag testa..och att bort vitlöken. Min mans son dog när han var 36 och lämnade två söner som då var 6,5 och 3,5 år, det var för två år sedan.. De sörjer honom så mycket…men de var inte alls förberedda, det var en total chock. Det jag vill säga som en pytteliten tröst är att de minns honom mycket väl och ofta pratar om honom. Jag tror inte han lärde dem något om matlagning men djäklar vad hans fotbollstalang och smittande skratt lever vidare med dem. Om jag kommer minnas dig varje gång jag gör tomatsås så kommer Snorpan göra det.. När hon lyfter bort vitlöken blir hon varm i hjärtat och säger…-”min mamma gjorde alltid så”…

  Inger..

 8. Med dig som mamma så blir det den sortens unge. Det hör liksom ihop. Att som barn få vara _med_, få full respekt, lyssnad på, pratad _med_ och PÅ det, osannolikt mycket kärlek, det är liksom fundamentet för trygghet och lycka, så nä jag är inte förvånad alls fast liten Snorpan endast är tre. Inte ett dugg!
  Kärlek på dig!!!

 9. Nu tar jag med dej ut, på en löprunda bland höstlöv och duggregn. Vi låter vinden vina lite, löven prassla och fötter sätta fart.

  Sedan, snart, ska jag lära mej laga din tomatsås!

  Stor kram

 10. Vet hur tacksam min mamma var av min mormors gamla recept. Visa recept går i generationer. Snorpan kommer säkert laga mycket gott ni ätit tillsammans. Tack för att du finns. Hoppas Ni får mycket mer tid tillsammans.
  Tänker mycket på Dig har själv två barnbarn på två och fyra år. Världens bästa efterrätt . Kramar

 11. Underbart – de är fantastiska våra små stjärnor – oj vilken mamma Snorpan har turen att få – och vilken lycka för henne att finna allt detta efter dig och jag lovar att hon kommer att komma ihåg…men din fina hjälp kommer hennes minnesbilder om vad du och hon gjorde tillsammans etsa sig fast i hennes minne och sinne! Nästa gång jag gör tomatsås tar jag en nypa kanel istället för socker :D Största kramen och jag hoppas på fina dagar framöver! Kram!

 12. Kan du kontakta mig? En vän till dig bad mig kontakta dig
  då jag är dödsdömd pga livmoderhalscancer, jag söker nu alternativa
  vägar/ vård utomlands. Bästa hälsningar All kärlek och lycka till i
  din resa ❤️ Marie Sving

 13. Jag är säker på att Snorpan kommer minnas dig. Hon kommer minnas dig vid vissa stunder, som en doft, en tanke, en gest, ett skratt, en tår. Hon kommer ha kvar värmen av dig och din kärlek i sitt bröst. Den som du så omsorgsfullt planterat, vårdat, vattnat och skött. När någon smeker henne över kinden så kommer kroppen att minnas, minnas MAMMA. Du finns i Snorpan, din kärlek bor där, Snorpan bor i dig. Hennes väsen är präglat av den vackraste av själar – Snorpans mamma – DU.
  Kram

 14. Hej Snorpans Mamma. Kikar in för att det inte går en endaste dag utan att jag tänker på dig. Skickar en dig en stor kram och mina varmaste tankar. /Anna

 15. Kikar in varje dag och tänker på dig och Snorpan, senast igår kväll när jag nattade o mös med min nyblivna treåring, hoppas ni får en så bra fredag som det går och kan tända ljus och mysa i höstmörkret (fast just nu sol o blå himmel i Halmstad)! Varma stora kramar m mycket kraft och energi till dig

 16. Hej finingar!
  Kikar in flera gånger om dagen för att se om du skrivit något. Hoppas ni får en mysig helg tillsammans <3 Kramar

 17. Hoppade studsmatta med och för dig. Höstlöven svepte och cirkulerade i en blå himmeln ovan. Bara så du vet.
  Många varma tankar!/M

 18. Hur har ni det nu när löven faller och höstmörkret omger oss? Jag blir lite orolig över att det har gått lång tid sedan förra inlägget samtidigt som jag hoppas att du ger din vakna tid till Snorpan och hennes pappa och att bloggen får vänta på dig till en annan dag…

 19. Jag känner precis som Maria som skrev igår 20 oktober. Oron gnager för att det gått lång tid sen du skrev senast. Samtidigt hoppas jag att du använder de krafter du har till att vara med din älskade familj.
  Jag känner dig inte, men det känns som att jag känner dig ändå. Detta tack vare de fina och innerliga texter du har skrivit här. Snorpan kommer att mötas av en textskatt den dag hon kan läsa och ta till sig det du skrivit till henne.
  Kram från en okänd Anna

 20. Tankar till dig och Snorpan – nu ljusnade det här i Halmstad, gick från mörk kulen fm till ljus härlig höstdag på några sekunder – hoppas ni får mysa tillsammans! Tänker på er! Kramar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>