Morning swim

En njure som dör. Något som kläms och svullnar. Ärriga vener och förlamande trötthet och molande värkande ben. En önskan om att natten blir så kort som möjligt. Att jag snart får gå upp igen. Att infernot avstannar om så bara för några soliga timmar innan den förhatliga skymningen kommer krypande igen. Jag får meddelanden och samtal som jag inte orkar svara på. Francoise frågar om hon kan ringa men säger att om det inte passar så ska jag inte svara. Jag svarar inte. Får iväg några ord några dagar efteråt som är en halv förklaring och en tredjedels ursäkt. En vidrig natt senare när jag med klibbiga ögon fiskar upp telefonen, håller andan och hoppas att klockan är morgon – eller åtminstone nästan morgon – eller åtminstone inte flera timmar kvar till gryning finns ett meddelande där från henne igen. Hon säger att hon ska ta mig med och simma på morgonen när hon vaknar. Att hon ska sträcka ut sin kropp så långt hon kan åt alla håll. Mina knutna händer och stelnade ben som krampaktigt tagit spjärn åt olika håll under natten lossar lite. Mjuknar lite. Jag blundar och känner hennes smala armar skära genom vattnet. Jag flyter. Glider med. Är lätt som en lock av ditt hår i vinden när du cyklar. Jag blir lite mindre böjd idag. Jag har varit och simmat.

Merci.

15 reaktion på “Morning swim

 1. Kramar till fantastiska du som orkar dela med dig av det som händer dig! Du skriver så rasande vackert, dina ord beskriver så fint det här som egentligen inte får hända. <3

 2. Finaste Snorpans mamma, du berör mig ända in i benmärgen. Jag inser att trots alla möjliga ytliga ”framgångar” så har jag inte haft förmånen eller ”lyckats med” att få det allra viktigaste; fina vänner som vill lyfta mig eller simma med mig när jag behöver det som mest. Du är helt fantastisk. Styrkekramar Jessica

  • Instämmer men jag har lärt mig att jag inte vågat blotta att jag behöver någon som simmar åt mig. Och då vet ingen om att jag drunknar. Jag kan simma åt dig Jessica. Så när du behöver det så tänk på att det finns en som vet om att du behöver bli lyft och omhållen. Då blir de svåra stunderna lättare för alla har vi dem. Det är bara inte dem vi berättar om i dagsljuset.

 3. Vilken fantastik vän. Igår tog vi barnen ut i skärgården och flydde vardagen. Vi åkte till vår strand, grillade korv och badade. Alla njöt stor, mellan och liten och vi stora. Vi valde att låta sommaren och den kravlösa tillvaron ta plats och trycka undan höstens vardag. Jag ger dig det så när du vaknar och kroppen plågar dig så får du min och min stund när jag bara fick vara. Se mina barn bara vara och njuta av det enkla i livet tillsammans med varandra och oss. Du får äta korv med bröd och rostad lök för det tycker stor om. Du får plocka blåbär med mellan som älskar att göra saker i naturen och drivas till vansinne av litens upptåg. Du får känna kroppen andas frisk luft och kännas stark och lyhörd. Den får vara precis som just du vill. Hoppas natten går fort förbi.

 4. Jag är en god simmerska… I kväll klöv jag ytan så skönt i ”min” sjö…då är du med mig i tanken…. Jag är en dålig soverska, även utan anledning..då är jag med dig i tanken.

  Inger

 5. Och jag lovar att ta dej med på utställningsmontering imorgon. Sträcka och vrida på hela kroppen, hänga bilder, lägga huvudet på sned och fundera på om det blir bra, nöjd sätta sej ner när allt är färdigt och för ett ögonblick njuta av åsynen.

  Stor kram

 6. Åh, vad härligt att en sådan vän som bär dig på det viset som du beskriver.

  Ja, du skriver oerhört vackert. Dina inlägg är en fröjd att läsa därför att du har verkligen ordets gåva. De ‘r välskrivna och du har en stark poetisk ådra.
  Jag slås även av att de som kommenterar lämnar vackert skrivna kommentarer.

  Hela din blogg andas harmoni, trots allt det sorgliga som hänt och händer dig och de dina i din sjukdom. Din blogg andas så mycket kärlek, först och främst till din dotter som ju är den person du skriver till, men även till livet i sig.

  Önskar dig att du ska få simma många mornar mer.

 7. I dag är du med i C301 när jag försöker få niondeklassare att lära sig tyska starka verb (ska jobba lite extra på att Chris hänger med).
  Känn doften från whiteboardpennan och se en mobiltelefon glimta fram i smyg under bänkens skydd. Det luktar lite stekos också, hemkunskapssalen ligger i samma korridor. Var med oss när vi skrattar åt ett tyskt Youtube-klipp i slutet av lektionen.
  Du får mig att inse att det är livet och det tackar jag dig för.

 8. Om du vill tar jag med dig på en löprunda i kväll. Springer i skogen med lätta steg på starka ben. Det luktar sådär mustigt från mossan och barren i den fuktiga kvällsluften. Jag skall ge allt jag har i den stora uppförsbacken, bara för dig idag! Kanske sover du gott i natt?

 9. Vilken fin vän! Jag har en sån och det gör mig så lycklig! Jag ska säga det till henne idag, hur mycket hon betyder. Hon vet nog, men ditt inlägg fick mig att vilja klä in känslorna i ord. Du får mig att vilja bli en bättre människa!

  Kram

 10. Har tänkt på dig varje gång jag simmat denna sommar, speciellt efter det du skrev om den fantastiska känslan av svalt vatten mot benen. Jag tror jag vet vad du menar. Hos mig väcker den livsandarna till liv. Hädanefter kommer jag aldrig mer ta den för given. utan ta den för den stilla nåd den faktiskt är. Utan dina kloka tankar hade fortsatt att bada som den tröga ignorant man kan vara de stunder i livet då allt flyter på. Jag har en stark känsla av du oxå kommer att vara med i mina tankar i skidspåret.
  All sympati till dig

 11. DU är en sådan vän Snorpans mamma. För alla ni här som inte vet, mitt i detta allt så finner Snorpans mamma tid att peppa och ägna tankemöda åt en av sina kompisar (undertecknad) som grubblar på något helt annat som har med ett annat barn (sitt eget) att göra. Är inte det helt otroligt? Jag är mållös och tacksam att ha en sådan vän SOM DU!!! Snorpan, du har en mamma som är otrolig, outstanding, på att bry sig om och ta hand om sina vänner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>