Food for thought

Min farmor blev över 90 år. Nästan hundra faktiskt. Hon menade att det bland annat berodde på vad hon åt. Närmare bestämt på vissa födoämnen som hon åt varje dag med syfte att hålla sig frisk.

En macka med vitlökssalami. Täckt med skivad rå vitlök.
En tallrik filmjölk med katrinplommon.
En halv banan och ett halvt glas whisky.

Hej och hå magen.

Min pappa, din morfar, är nästan aldrig sjuk. När mormor och jag låg i maginfluensa eller snuva eller vad som helst var han frisk som en nötkärna. Helt oberörd. Det tillskrev han det faktum att han precis som farmor ätit samma sak varje dag under en lång tid.

En tallrik mjölk med cornflakes. Rostade i Holland – inte i England (eller om det var tvärtom). Under ungefär 30 års tid.
Därefter en bit drömrulltårta i ungefär 25 år. Som mormor bakade.

Någon praktikant på hans jobb fick sig en utskällning för att inte ha förstått att det faktiskt var allvar bakom uppdraget att kolla var cornflakesen var rostade. Paketet fick returneras. De Engelskrostade blev soggiga för snabbt hälsade experten.

Som barn fascinerades jag av dessa myter. Som lite äldre försökte jag själv att hitta något jag kunde äta varje dag för att hålla samma fina form. Jag avverkade kiwi, havregrynsgröt, kanelbullar och en del annat. Oftast glömde jag bara bort det efter någon vecka eller så. Eller så fanns det inga kiwis i affären en dag och så var vanan bruten. Mitt sista försök var en näve russin varje morgon men inte ens det lyckades jag komma ihåg. Du har redan nu ganska många knasiga idéer med maten och jag tror att du är tillräckligt envis för att kunna upprätthålla någon sådan där knasig matvana under lång tid. Lycka till säger jag bara. Jag hade inte den karaktären. Jag har ju inte ens lyckats lära mig att dricka kaffe dagligen. Men kanske kan du föra familjetraditionen vidare. (Fast säg inget till mormor).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>