Fuck you klimatet – och förlåt

Vi blir bjudna av en vän till Gotland och solen skiner över havet och molnen när planet lyfter. Det tar bara en halvtimme tills vi skymtar klipporna och stränderna. Vi flyger och släpper ut en massa koldioxid och gifter. Bara för att roa oss och utan att tänka på konsekvenserna. Som vi människor gjort under en alldeles för lång tid. Jag har alltid varit en sådan som tänkt på miljön. Min forskning har handlat om hur vi skapar hållbar utveckling, om hur politiska beslut ska göras mer demokratiska för att framtida generationer inte ska bli lämnade kvar med en jord som ett sopberg. Men nu skiter jag i det. Utan ånger tackar jag ja till en halvtimmes flygning. Helt i himla onödan. För jag har helt enkelt inte tid. Våra korta helger med hela familjen får inte gå åt till oändligt trista båtfärder eller bilköer. Det brinner i mina knutar. Jag kan inte längre gå ner till sopsorteringen så igår slängde jag en konservburk i vanliga soporna under diskbänken. För jag kan inte ta mig fram på egen hand längre och den lilla kraft jag har får gå till att vara i parken med dig. Jorden kan explodera framöver. Det är min tid med dig jag bryr mig om nu. Fast att säga så är förstås att säga att jag inte bryr mig om hur jorden ser ut för dig om några år bara. Så jag håller skenet uppe. Sorterar i olika påsar. Återvinner ritpapper, bygger hus och tårtor av skokartonger istället för att köpa plastleksaker. Tjatar på andra i din omgivning om hur viktigt det är. Mycket prat och lite verkstad för själv ger jag blanka sjutton i det. Åker taxi, bil, flyg. Undviker kollektivtrafik (för mycket baciller som kan ta livet av mig) cykel och promenader (längre sträckor än 100m). Förgiftar naturen med min cellgifts och medicinfyllda kropp. Köper den billigaste maten, kaffet och chokladen. Struntar i rättvisa och krav. För snart handlar det om att ni måste klara av att betala hyran på de pengar jag sparat ihop och som inte kommer att fyllas på. Men några saker får man inte tulla på. Alla kläder som köps och som du ska ha på dig måste tvättas. De är fulla med gifter som ger allt från allergier och cancer till hormonstörningar. Ekologiska bananer är de enda som inte är fulla med gift. Men i ärlighetens namn väger jag in dom som vanliga bananer och gynnar på så vis bara mig själv och inte den ekologiska produktionen i sig vilket gör att de kommer att fortsätta vara tokdyra. Förlåt medmänniskor och Snorpan i framtiden.

10 reaktion på “Fuck you klimatet – och förlåt

 1. Tid betyder allt när den är utmätt! Då hamnar även klimathot i skugga!

  Du jag tänkte på en grej och jag ber om ursäkt om du tar illa vid dig, jag menar inget illa. Jag har ett par sprillans nya termbyxor från Polarn o pyret i storlek 98 (fast stora i storlek som deras kläder är). Jag köpte dom till min son på rea och tänkte att han skulle ha dom till vintern men han har växt så de knakade i sommar! Vill Snorpan kanske ha? Då sparar ni iaf in en liten slant!

 2. Vi har också en massa kläder som vår nu 5-åriga tjej vuxit ur. Skulle egentligen gå till klädinsamlingen men ger dem mer än gärna till Snorpan.

 3. Fina du! Du har redan gjort mer – för mänskligheten, miljön, forskningen och Snorpan och hennes barnbarn – än vad många människor som lever ett ”helt” liv åstadkommer. Människor som du ger mig hopp om vår planets framtid. Jag köper några extra ekologiska bananer för din räkning. ;) Kram!

 4. I kärlek och krig är allt tillåtet. Du är ute i krig med kärlek som ditt största vapen.

  Vi tar båten till Gotland. Samtidigt som jag försöker ta vara på varje dag så lever jag som att jag har all tid i världen. Allt annat känns outhärdligt.
  Nästa gång jag sitter i kön till båten och väl på båten kommer jag tänka på dig. På Snorpan. På att störst av allt är kärleken.

  Man förlorar aldrig riktigt någon man älskar.

 5. Vi tar hand om klimatet. Ta hand om er. Tyvärr är snabbfärjorna till och från Gotland värsta miljöbovarna. Enligt Jonas Åkerman, transportforskare på KTH. Så det var helt rätt att flyga. På alla sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>