Mammas doft

Vi duschar tillsammans du och jag. Tvålen är slut. Den bra tvålen alltså. Den utan parabener och andra farliga ämnen som borde varit förbjudna för länge sedan. Jag tittar i skåpet. Något från Body shop torde rimligtvis vara mindre giftigt än något från Garnier, tänker jag och väljer flaska. Öppnar locket. Det träffar mig i magen. Min mamma. Din mormor. Hennes doft. En hel flaska full! Någon sorts kräm i badrummet som hon smörjde in sina smala solbrända spiror med. Den vackraste och brunaste av alla mammor. Innan man visste hur farlig solen kunde vara. Nuförtiden är hon bara vackrast. Det är söndag och snart Lilla huset på prärien och vi har kommit hem från landet. Duschats och badats och skrubbats rena. Kokossmör. Majatvål. En brun tvål i svart papper med en flamencodansande dam på. Som jag alltid köpte i present till henne när jag var liten. Jag tittar på flaskan och tänker att hon ska få en sådan i present nästa gång vi ses.

Jag har redan skrivit ner mina favoritparfymer till dig här. Men kanske är det lavendeltvålarna från Provence eller rostvålen från Fragonard som kommer kittla minnet? Vi var i Grasse jag och pappa. På parfymerierna och tittade på blomblad i olja och luktade på alldeles för många dofter i den nästan 40-gradiga hettan då. Solbrända. Nygifta. Lyckliga att ha sluppit ur släktens klor några dagar med hyrbil längs kusten där pappa kunde varje kurva. 284 tunnlar mellan Juan-les-Pins och Monaco. Jag handlade tvål till allt och alla. Fragonardtvål. Jag har dom i askar och lådor. Öppnar. Andas in. I garderoben mellan handdukarna ligger fler. Dina lakan luktar nog precis så.

7 reaktion på “Mammas doft

 1. Du fick mig att gå upp ur stolen leta och leta efter min Majatvål fick den av min mans mormor låg ibland mina underkläder det är många år sedan jag fick den men den luktar fortfarande. Jag gillar att läsa allt du skriver är så underbart fängslande önskar så att du varit frisk härliga du. Helt fantiskt att du kan håla humöret uppe jag förstår mycket väl att du har dina svåra stunder men en sak alla älskar dig och allt du kan dela med dig . Hoppas du kämpar på och kram till dig och Snorpan

 2. Åh, Majatvål! Tack för att du påminde mig om den. Den var min mormors favorit.

  Kram till dig och din familj

 3. Efter att ha läst ditt mail angående att man lätt glömmer det mesta innan en viss ålder började jag tänka på minnen från min egen barndom, försökte verkligen reda ut vad som är minnen hos mig och vilka olika minnen jag bär på genom saker jag fått berättat för mig och saker jag sett på foton och fått en historia berättad till och vad som är minnen som bara finnns i mig från det att jag var riktigt liten. Minnen är ju dels sådant som andra hjälper oss att minnas och foton som ger en bild på det vi antingen minns eller får berättat och visat för oss så att vi kan minnas, känna och förstå, minnen är ju allt från skrivna berättelser, filmer och starka känslor vi bär inom oss, doft och musikminnen m.m. Jag minns dofter, de har ingen berättat för mig om, jag har starka doftminnen från tidig barndom som jag bär inom mig och kan känna trots att det var typ 35 år sen jag doftade dem på riktigt sist :-) Jag minns vissa händelser som hetydde mycket för mig från mycket tidig ålder. Jag minns min mammas sång, hur hon sjöng vaggvisor för mig då jag var riktigt liten, hur hon nynnade och jag somnade mot hennes bröstkorg, hur hon sakta sjöng och hur jag kändr hur hon andades, jag minns den tryggheten. Minnen är olika från person till person men din lilla Snorpan kommer att minnas sin finaste fina mamma starkt på så många olika sätt, alla lika vackra, viktiga och fina men de kommer vara på olika sätt. Jag tror att doftminnen och musik/hörselminnen är nycket starka och hela den trygghet och kärlek du ger Snorpan kommer hon minnas i hela sin själ och Snorpans pappa och er familj och vänner kommer ge henne alla minnen och du ger dem både nu i all kärlek, närhet, lek och i framtiden finns det med henne, inom henne och hon har även den ovärderliga skatten av dina texter, berättelser, filmer m.m. Det du ger Snorpan under de viktigaste åren i ett barn liv är ovärderligt, det är i dessa år grunden läggs, du finns med henne den viktigaste tiden! Varma kramar från Maria

  • Såg att jag krev ”efter att ha läst ditt mail”, menade såklart efter att ha läst ditt inlägg. Kram igen

 4. Jag är övertygad om att det tidigaste minnet jag har är doften av min mammas schampo, Jane Hellen. Då på slutet av 80-talet var det enda schampot hon använde i sitt långa blonda hår och det är en doft som jag för alltid kommer förknippa med min mamma.
  Känns väldigt fint:)

  Och som föregående kommentator skrev så tror även jag att Snorpan kommer minnas all den kärlek och trygghet du ger henne genom dina dofter.
  Du är en sån himla fin mamma och det om något kommer hon ta med sig genom hela livet!

 5. Jag blir helt betagen. Du är ren magi. Ren fantasi som har förblivit verklighet. Klara, milda, mjuka drömmar strålar du av.

  Jag vill hälsa allt gott till dig, all lycka och välbehag. Hoppas du kryar på dig och blir bättre snart! Massa kramar till dig, all kärlek. Kram

  Jag älskar dina texter även fast det kniper i hjärtat och drar i ryggen. Jag önskar dig all lycka!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>