M som i Maman

Vi duschar ihop du och jag. Jag på den lilla vita pallen. Du står bredvid. Med burkar och vattenkannor och ankor. I imman ritar vi glada gubbar. Gör ett S som i Snorpan! Säger du. Jag ritar ett S. Säger att du kan också. Nej det är svårt säger du. Vi gör tillsammans säger jag. Tar ditt finger mellan mina och ritar ett stort svängigt S. Du skrattar högt och slår dig på benen. Så händer det. Du sätter fingret mot glaset och skriver ett M. M som i Maman! Säger du triumferande. Maman är ju mamma på franska. Jag skrattar också. Du hoppar och skriker. Ritar ett M till. M som i Mamma! Maman ! Jag ropar samma sak. M som i Mammaaa!!!! Vi skrattar så vi tjuter. Du halkar runt som en våt tvål på kaklet och välter vattenhjul och trampar på spadar. Jag håller min hand på din rygg. Våra kroppar som en. Igen. Som då när du var liten. Du ritar fler M. Några blir mer som två parallella streck och vi försöker igen. Du skrattar så mycket att du knappt kan stå och illtjuter av glädje. Grannarna under är nu också helt säkra på hur Maman stavas. Jag släpper taget inombords. Tjuter jag med. Tårar av lycka bland duschdropparna. Vi kramas. Du kan skriva M som i mamma. Fastän du inte ens är tre år. Jag är den stoltaste av alla mammorna i universum. Jag fick vara med om det här. Och du är den stoltaste av alla barn som upptäckt att dom lärt sig något idag. Något som du känner är viktigt. Som du instinktivt känner en hoppande lycka över.

44 reaktion på “M som i Maman

 1. Det finns inget stoltare än föräldrar! Det är fantastiskt och jag blir så varm inombords när jag läser det här. Det är verkligen underbart att få uppleva sina barns små och stora framsteg. All kärlek till er.

 2. Hej!
  Vilket underbart inlägg.
  Jag ler genom suddiga ögon som fuktats av tårar.
  Du skriver så oerhörtbra och vackert.
  ninca

 3. Jag blir alldeles varm inombords. Det är en härlig känsla att glädjas tillsammans! Kram Kristina

 4. härligt när livet upptäcks och när ens barn utvecklar sina förmågor. mina varmaste kramar till er

 5. Vilken härlig stund. Och vilken fin text. ”Jag håller min hand på din rygg.” Vad som än händer kommer Snorpan alltid att veta en hel del om den där handen på hennes rygg.

 6. Åh det är så vackert beskrivet, en sådan stolthet och värme mellan ett litet barn och hennes fantastiska mamma. När något nytt upptäcks. Så glad att du, Snorpans mamma får vara med om dessa magiska ögonblick. Kramar Maggan

 7. Tänk att inte ens vara tre år och känna jag kan, man har glömt hur det känns, kan bara gissa, hur gött det känns. Du delar med dig om enormt fina stunder.
  TACK!

 8. Hej! Jag heter Inger och är en 61-årig kvinna som varit med om en hel del… Framförallt lycka men även svåra saker. Jag har börjat läsa din blogg nyligen och slås av all den visdom du har.

 9. Jag gläds så mycket med dig! Blir alldeles varm inombords när jag läser din målande berättelse. :)

 10. Du berör. Snorpan kommer alltid känna den där handen i ryggen, som stöd och uppmuntran. Kärlek tror jag är som energi – den tar inte slut utan ändrar bara form. <3

 11. Oj, så starkt! Gråter. Som mamma vet jag hur det känns när barnen gör nya erövringar. Men har inte varit i din situation. Men tror att jag kanske kan sätta mig in i dina känslor. Så glad att du får uppleva.

 12. Snorpans mamma! Skrev nåt långt om att den glädje du upplevde i badkaret är liksom den ultimata glädje som man kan uppleva med ett barn. Sedan finns stunder, ögonblick, men att känskan mattas av på nåt sätt i takt med att barnet växer. Ville liksom trösta dig med att de ögonblick du upplever med Snorpan nu är de BÄSTA. Det blir inte mer kvalitet. Men kanske fler ögonblick om du förstår. Deletade allt då jag trasslar in mig i mitt resonemang. Men skriver detta då jag. Ja vad vill jag. Trösta så gott det går antar jag. Du blir nog en bok. Minst.

 13. Underbar läsning! Tänk att så små ting kan skapa så stor glädje! Många styrkekramar till er från en nyfrälst läsare

 14. I min sjuårings klass går en flicka som när hon precis fyllt fem år miste sin mamma i cancer. Jag kände hennes mamma, som för övrigt också skrev en mycket vacker blogg, och jag försöker glädjas åt henne också när jag ser våra barn i olika situationer i skolan och lekande ute på gården, ungefär som jag tänker att dina vänner springer åt dig. Det blir en glädje samtidigt som det är sorg, att se att flickan fortfarande kan ha roligt. Så smärtsamt att hennes mamma inte är med.

 15. Fina fina ni ! Vilket underbart ögonblick.
  Tänker på dig varje dag, läser vad du skriver… gråter o skrattar om vartannat.
  Du är underbar…. otroligt stark och fantastisk på alla sätt.
  Ger dig all styrka jag kan hitta o massor av kramar till er alla tre.
  Kram från Skåne

 16. Hej! Jag hoppas och tror att ni får flera lika härliga stunder tillsammans. Härligt att se livet ur en 3-årings ögon. Du skriver fantastiskt fint men även smärtsamt om Snorpans och ditt liv tillsammans. Kram Eva

 17. Det här är verkligen sann lycka. Så underbart och vackert. Kram till dig och till din lilla fantastiska dotter

 18. Ljuvligt! Ren, skär glädje :) blir inte mkt bättre än så här!! underbart ögonblick o vi får dela! Duktiga Snorpan!! O du fick vara med:) kram

 19. Jag önskar att jag kunde lägga min hand på Snorpans mammas rygg och säga att allt kommer att bli bra.

 20. National dag idag. Varmt och fullt med avslappnade människor ute i solen. Tankarna på dig och Snorpan smyger sig på som vanligt på speciella dagar. Du fick denna dag. Hoppas du äter god tårta idag och får må så bra du kan. Kramar Ana

 21. Hur mår Snorpans mamma? Tänker så ofta på Dig. Hoppas att Du har möjligheten att njuta av våren som sakta, på något förtrollande vis övergått till sommar.

 22. Jag tänker också ofta på er! och hoppas att tillvaran för dig och Snorpan är så ok som den kan vara och att ni får njuta av den förtrollande vackra försommaren – dagisavslutning för sommaren runt hörnet för Snorpan :D Kramar o styrka från mig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>