Last Christmas

…och då snackar vi inte ”förra julen” som i den gamla Wham-låten. Utan den sista julen. Min sista jul. Vår sista jul som en familj. Vår tredje och sista mamma-pappa-barn-jul. Din och min sista jul ihop. Sista julen med mina föräldrar. Min och pappas sista jul.

I’m going all in. Tomtar, girlanger, sju sorters kakor, två sorters skinka, eljusstakar i allt som kan liknas vid fönster, julklappskalender, adventsljus, egenhändigt pysslad adventsljusstake som du och jag gjort tillsammans, fönsterdekorationer och innan jag hann hindra det fick krubbans Jesusbarn ta en tur i rutschkanan tillsammans med ett av lammen. Morfar får vara tomte som alltid. Med en hemsnickrad finlandssvenska som gör att ingen känner igen hans röst kommer vi tvinga i honom pepparkakor som han försöker pilla in genom bomullsskägget. Nu är du väl så stor att du vet att det var han. Själv förstod jag ingenting förrän min mormor visade mig min pappas fårpäls och tomtemössa i källaren en sommardag. Va? Pappa är tomten? Jamen det trodde jag du visste?? Jag var kanske sju år…

Ikväll har vi åkt pulka. Jag har fått cellgifter hela förmiddagen men tvingade mig ut i mörkret med dig och pappa. Knädjupt i parken. Jag på rygg i den svarta rymden med stjärnor och lampor överallt. Jag ville gråta för att det var så fint. För att jag fick vara med.