Arbetsförmedlingen – en idiotförklaring

Din pappa var på Arbetsförmedlingen idag. Egentligen visste jag ju att det var så. Men man vill ju ändå inte tro det. Han skrev upp sitt namn på listan. Efter 2.5 timmars väntan gick han fram till kassan för det kändes som om det gått lite väl lång tid. Någon har då strukit hans namn fastän han ännu inte fått träffa någon. Hoppsan. Han skrivs tillbaka på listan igen. När han väl får träffa damen som är hans handläggare ser ut hon ut som om hon inte tvättat sig på ett par dagar. Har kläder med en massa fläckar. Respektlöst tycker pappa. Han förklarar situationen och lämnar över CV och arbetsintyg. Hon svarar att han ska söka A-kassa och ger honom papper att fylla i. Han säger att han inte har rätt till det eftersom så är fallet och att hur som helst är han inte intresserad. Han vill ha ett jobb och hjälp att söka det. Som ny på svensk arbetsmarknad med koder, regler och traditoner som man inte förstår vill han ha stöd. Om man inte får svar på sina ansökningsbrev vill man ha hjälp att skriva dem bättre. Idéer om vilka jobb som skulle kunna vara möjliga. Hur beskriver man bäst sin utländska utbildning?

Hon insisterar på att han ska fylla i papprena. Om han bara får ett jobb till på några månader har han rätt till ersättning och sedan är det ju lugnt, menar hon. Han tittar oförstående, han vill ju inte ha en tillfällig ersättning utan en varaktig försörjning. Hon fortsätter och meddelar att han måste söka jobb i hela landet. Han svarar att hans fru är döende i cancer och att han har ett litet barn. Det går alltid att hitta barnvakt om man måste flytta iväg, svarar hon. Jag hoppas att hon inte hört vad han sagt. Annars är det ju absurt.

Hon fyller i handlingsplanen och skriver att han är tillgänglig för arbete i hela landet. Och annars har du inte rätt till A-kassa, hotar hon. Han insisterar på att han inte vill söka det och ju heller inte uppfyller det andra kravet att vara tillgänglig för arbete någon annanstans än Stockholm givet situationen i övrigt, men att han hört talas om jobbcoacher, kan man få träffa en sådan? Hon säger att vad gäller butiksjobb som han bland annat söker så finns det bara 14 i Stockholm men hela 34 i resten av landet så han kan inte vara så kräsen minsann. Bara att sätta igång och söka. Och som sagt barnvakt går alltid att ordna. Jo 2-åringar som just förlorat sina mödrar kan lämnas till vem som helst veckovis, verkar det bra? Eller flytta till en annan stad? Från den lägenhet som man tack vara låneskydd får behålla med en låg boendekostnad istället för en dyr hyra för ett helt nytt hem? Och hur många hyresvärdar skriver kontrakt med någon som har ett 2-månadersvikariat? Ny förskola (om man får en plats) inga vänner, ingen familj… Återigen hoppas jag att hon inte hört. För guds skull hon har väl inte hört vad han säger. Hennes tjat om att flytta är ju bara relevant om man har rätt till A-kassa. Och det har han ju inte. Han har inte ens nämnt det. Men det och dess villkor är det enda hon pratar om. Och barnvakter.

Din pappa bibehåller mirakulöst nog lugnet och frågar om det finns hjälp att få med att skriva CV och ansökningsbrev enligt svenska normer? Hon säger att han ska gå hem och titta och välja coachföretag från en lista och sedan återkomma och så ska dom så småningom fatta ett beslut i frågan. Vi tittar på hemsidan efteråt. Det visar sig att han kunde ha gjort detta på Arbetsförmedlingens dator och sedan meddelat damen direkt. Nu måste han gå tillbaka till kontoret, skriva upp sig på listan (hålla tummarna för att ingen stryker hans namn) och sedan lämna över pappret med det coachingföretag han valt. Det hade tagit en minut där borta idag. Nu tar det en halv dag imorgon. Hon ger honom pappren för A-kassan och understryker att han INTE får komma tillbaka till kontoret innan februari. Hon har alltså redan glömt coachfrågan? Som förutsätter att man kommer dit igen. Eller så vet hon inte hur det fungerar enligt hemsidans information. När han kommer hem och vi tittar på handlingsplanen hon skrivit är den full av fel. Hon har till exempel fyllt i utbildningar han inte har och dom han har finns inte med. Tack för hjälpen…?

Jag hoppas det inte är såhär alla dagar, hos alla handläggare. Jag har ju varit med och utbildat en del av dem…och det här var inget jag beskrev när jag pratade om Arbetsförmedlingens uppdrag och handläggarnas ansvar gentemot arbetssökande, medborgare, politisk ledning och skattebetalare. Ibland fungerar saker och ting inte som dom ska Snorpan. Ibland fungerar dom faktiskt inte alls. Jag hoppas att du hittar ett jobb du tycker om när du blir stor. Där du gör något som känns bra, roligt eller viktigt för dig. Inte en plats dit du går för att sitta av tiden utan att göra någon som helst nytta för dig själv eller någon annan. Det vore ett slöseri med tid. Din och andras. Och man vet aldrig hur mycket tid man får.