Kalasbyxor

Idag är det fest. Du ska få nya gudmödrar Snorpan. Vi gör om och gör rätt. Erase and rewind. Samma kyrka, samma präst, samma mamma, samma pappa, samma gudfar. Men den här gången finns Dom med. ”Lia” och ”Frida”.

Då handlade det om att ge dig ett namn. Nu handlar det om att ge dig trygga, kramiga, varma, engagerade, brinnande, lysande, älskande, älskade, ansvarstagande, ordningssamma, spralliga, fotbollstokiga, musikälskande, hårflätande, bakande, marmeladkokande, pyssliga, planerande, närvarande, älskade, starka, målmedvetna, infallsrika, chiliätande, älskade, mammiga, fantastiska, storartade, vackra, lugna, uppmärksamma, älskade gudmödrar. Två stycken. För att det är dubbelt så bra som en. För att deras börda kanske blir tyngre än vad den borde vara. För att också ge dom varandra. Här alldeles intill idag och för alltid inom räckhåll lovar dom så mycket dom kan att vara dina alldeles egna.

Du förlorar strax en mamma men jag vill ge dig en bit av mig idag också. En bit som blir kvar. Den bit som såg mig bli vuxen, gå på konserter, bli arg på makten, vingla hem i Göteborgsregnet sena vinternätter och baka knäck. Den bit som såg mig bli den jag är när ”Mamma jobbar”. När mamma föreläser, skriver och låter teoretiska modeller förvandlas till förklaringar och pulveriserar motstridiga argument. När mamma reser till fjärran länder i snajdiga kostymer och fnissar jet-lagad på japanska Sumobrottarhotell. Som kan berätta mer. Som kan berätta nya saker. Skapa nya saker med dig. Som redan börjat. Som du redan avgudar. Som beskyddar dig från fylletanter och jagar dig runt runt så länge du orkar.

Jag har köpt nya prickiga och randiga kalasbyxor och din gudfar ska strax handla en tårta. Mormor har gjort laxsmörgåstårta, jag har bakat kakor från Sardinien, och pappa städar. Du är arg som ett bi nere på förskolans gård för att du inte fick ha på dig kalasbyxorna direkt i morse.

Innan jag går frågar du om Abba kommer på kalaset? Ja Abba kommer också Snorpan. Alltid. Min Abba, konstaterar du. Ja, två gudmödrar och en Abba. Det här blir en bra dag.