Koftan

Nu är den klar. Vi ska gå och välja knappar tillsammans efter förskolan idag. Garnet är inte det minsta stickigt, jag lovar dig. Du är så spänd att få ha den men jag tror det dröjer något år tills den passar.

Igår slog jag in en massa av dina födelsedagspresenter som jag köpt och som pappa får ge dig från mig. Det var svårt. Dels för att cellgifterna gjorde mig yr sâ att jag fick packa upp flera paket som jag redan glömt innehållet i när jag sedan skulle skriva etiketten. Dels för att det gör så ont. Det gör faktiskt så ont att jag måsta stänga av tankarna helt när jag skriver korten.

Tänka på tejpen, pappret och pennans färg. Inte på din första skoldag som jag inte får följa dig till, inte på din första lösa tand, inte på din första pojk- eller flickvän som får sova över, inte på din uppkörning eller på ditt första pyjamasparty hos bästisen när du packar väskan med sovsäck och slänger upp på pakethållaren och försvinner runt hörnet. Inte på när du kanske ringer och säger att vi ska komma och hämta dig senare på kvällen.

Pappret som är knöligt. Inte första cykelturen utan stödhjul.

Var la jag snöret? Inte hur du ritar påskkort med röda kinder fulla av prickar och ett litet huckle. Inte. Inte. Inte.

Mer saker att inte slösa tid på

Det finns många saker i livet som det är värt att lägga tid på. Men det finns andra som man kan hoppa över. För att man blir lyckligare då, för att man får mer tid till sådant som är roligt och bra. Ibland kan man förstås uthärda tråkiga eller jobbiga saker för att det i slutänden ger karaktär och styrka och en mer spännande personlighet. Men vissa grejer är det helt enkelt läge att bara skippa. En av mina sådana listor till dig älskling ser ut såhär:

Grönt-thé-glass: ät det inte. Det är som om man försökt lösa upp grönt thé-pulver i glass och inte lyckats. Smakar papper. Kul idé som inte funkar. Finns främst i Japan. Gå och ät sushi istället.

Woody Allen filmer: pretentiösa, ojämna och de flesta tycks ha som överordnat mål att Woody Allen ska få spela in sexscener med alldeles för unga kvinnor. Det finns så mycket bra filmer att se istället. Totalt överreklamerade.

Energislukande konflikter om skitsaker: låt bli, gå därifrån och låt andra ta hand om sina upprörda känslor, det är inte ditt ansvar att andra inte kan hantera saker på egen hand. Jag menar inte att du ska undvika alla konflikter, men välj dem som spelar någon roll.

Vara nervös för möten eller presentationer: Min vän Marcus brukade säga såhär till mig, vad händer om du gör bort dig? Kommer dom att ta livet av dig? Nej då så, då kan det inte vara hela världen om det inte blir helt 100. Som ung kvinna kommer säkert även du i nästa generation också vara tre gånger så bra förberedd som alla andra och göra en presentation som är så mycket mer sammanhängande och genomtänkt än alla andras. Och då har du varit nervös i onödan.

Stå i kö till banken: gå aldrig dit när dom precis har öppnat då är det som längst kö. Gäller även allehanda vårdinrättningar. Gå strax före lunch eller innan stängning.

Vänta på att vattnet i kastrullen ska börja koka: sätt på locket så går det snabbare och det är bättre för miljön.

Sovmorgnar: bortkastad tid på alla vis. En halv minut efter att du gått upp undrar du hur du kunnat tänka dig att slösa bort så mycket gratistid med tidningen, långdusch, kattklappning, promenad, vackra soluppgångar, dis, balkonghäng eller pluggande på att halvslumra fastän man egentligen är för kissnödig för att vilja ligga kvar. (Den vackraste soluppgången i världen är förresten den i Istanbul. Missa inte!!!!!)