Jobba

Snorpan sötnos, du packar ihop dina saker och säger Snorpan jobba och ser helt överlycklig ut när du med bestämda steg traskar iväg till ett annat rum. Jag hoppas att du hittar ett jobb som gör dig lika glad sedan. Jag har ett sådant jobb. Jag minns att när jag började jobba hade jag influensa och hög feber men kunde liksom inte hålla mig från att gå hit för det var så roligt. Så lyxigt att dom faktiskt tänkte betala mig lön för något som jag så gärna skulle ha gjort helt gratis om jag inte behövt pengar till att betala hyran. Ett jobb som det nästan aldrig tar emot att åka till. Tvärtom är det lite pirrigt glatt i magen när man haft semester ett tag eller bara ska få börja med något nytt.

Det är klart att det finns tider när man har alldeles för mycket att göra och man har ångest inför att göra något man inte testat förut. Men när man väl är där, när man väl gör det – då känns det som att man flyger Snorpan. Jag har aldrig aktivt valt vad jag ska göra, det har liksom bara hänt. Trodde jag. Jag hittade en gammal dagbok från när jag precis skulle börja plugga på universitetet. Jag hade stakat ut en mycket tydlig väg. En som jag sedan totalt glömt bort men hamnat på ändå. Det var nästan läskigt att läsa det nu. Om du har tur hamnar du också rätt.

Tänk brett när du går i skolan. Bestäm dig inte för tidigt. Lämna dörrar öppna och gör det som du passar för. Inte det där det finns mest jobb eller mest pengar, sådant går ändå aldrig att förutspå. Men gör det som är du. Det du är bra på, eller vill bli bra på, det du irriterar dig på och vill lösa, skräms av, eller drömmer om. Vissa saker hoppas jag förstås att du undviker. Det gör alla mammor. Rockstjärna,  frisör, ”något inom media”, och fotomodell. Allt som har med utseende att göra och som handlar om att ”vara” snarare än att ”göra” något. Roliga saker, kanske tonårs-Snorpan tycker, men är dom roliga efter 20 år? Man kan prova allt förstås. Och kanske blir du trummis med en sidokarriär som modell – vad vet jag. Men jag hoppas att du hittar något som bygger upp din självkänsla, din kropp och dina sinnen. Och inte minst din ekonomi i meningen en grund utan oro för att behöva göra saker du inte vill, eller så mycket saker att du inte hinner, för att kunna betala hyran. Inte något där du utsätts för gifter, gliringar och press av det dåliga slaget.

Gör en plan. Skriv ner den. Glöm bort den eller kika på den ibland. Men ha en plan.