Att låna andras lycka

Vi sitter på en restaurang på andra sidan sundet. En vän och jag. Det är Valborgshelg och nordiskt ljus och sol. I lokalen spelas lite halvjazziga oldies på precis lagom volym. Its a wonderful world och annat. Allt är gjort i trä och det är högt i tak med bjälkar.Däruppe hänger massor av färgglada julstjärnor i papper och saker som glimmar och glittrar.  Äggröran och pannkakorna i brunchbuffén är ekologiska och lagade med kärlek. Jag gissar att det är just den ingrediensen som skiljer dom så i smaken från den masstillverkade på lyxhotellet igår. Det är helg på Sönderboulevard för den som gillar Thåström. Yngre par med gravidmage, ännu yngre kids med militärjacka full med knappar och pins, äldre damer, en barnfamilj som tar upp det största bordet med åtta platser. Doft av nybryggt kaffe. Hela platsen ångar lycka och harmoni. I mig finns just i det ögonblicket ingen oro eller rädsla. Ingen cancer. Jag har lämnat min kropp och lånar deras lycka.

Barnfamiljen där den minsta lägger en pannkaka på huvet och sprattlar med benen i barnstolen. Gurglar glatt. Pappan som böjer sig över barnet som är numret större och pussar det i tinningen. Bara sådär. Min vän som pratar om roliga och viktiga saker. Jag är i deras lycka.

Ingen avundsjuka att min egen tillvaro aldrig fick vara så med min familj när du var lika gammal Snorpan. Då när jag istället satt med cellgiftsdropp i armen, halvsov på golvet hemma med dig eller var speedad på cortison. Istället en varm känsla i kroppen att världen också kan vara vacker. Inte bara grym och orättvis – utan också underbar. Och jag är tacksam att jag lever och kan få känna så – att det liksom är värt det bara för sådana här ögonblick.